Today.ua

ЗСУ можуть отримати балістичні ракети, які летять на 300 км

США розглядають можливість передачі Україні в рамках військової допомоги тактичних балістичних ракет ATACMS класу "земля-земля" із дальністю польоту 300 км (MGM-140 ATACMS). Про це повідомило американське видання NBC News із посиланням на інсайдерську інформацію.

На якій стадії знаходяться переговори між Сполученими Штатами та Україною щодо ракет ATACMS з максимальною дальністю польоту – не уточнюється.

На озброєнні ЗСУ вже є ракети ATACMS (вони з'явилися у 2023 році), але це стара версія. Такі ракети знищують наземні цілі лише на відстані до 165 км. Тим не менш, на даний момент це найпотужніше озброєння для HIMARS/MLRS, яке зараз мають ЗСУ.

Україна с самого початку просила передати їй ракети ATACMS у сучасних версіях. У 2023 році група республіканців у Конгресі США закликала президента Джо Байдена направити Україні ракети ATACMS більшої дальності. Вони заявили, що такі боєприпаси допоможуть знищувати військові цілі в глибокому тилу російських окупантів.

Проте Білий дім не хотів цього робити, побоюючись нібито ескалації війни. Також стверджувалося, що таких ракет мало у США. Замість MGM-140 ATACMS Збройні сили України отримали старіші ракети.

Тепер Білий дім почав розглядати можливість передачі Україні тактичних балістичних ракет ATACMS з дальністю польоту 300 км. Це вже можна вважати гарною ознакою. Щоправда, Конгрес США поки що не схвалив збільшення фінансування України, тому навряд чи рішення щодо MGM-140 ATACMS ухвалять найближчим часом.

Нагадаємо, армія США прийняла на озброення ATACMS наприкінці 1980-х років. Запуск цих ракет здійснюється з колісних систем М142 HIMARS та гусеничних РСЗВ M270 MLRS.

Середня довжина ракети – 4 м, калібр – 610 мм, маса бойової частини – до 560 кг. Вона оснащена твердопаливним двигуном. Спочатку ракети мали інерційну систему наведення INS, але потім вони також отримали систему GPS. Точність ураження цілі ракетою MGM-140 ATACMS – 10 метрів. При цьому MGM-140 летить на 300 км, а старі версії – на 165 км.

Таким чином, якщо на озброєнні ЗСУ з'являться ракети ATACMS з дальністю польоту 300 км, то це дуже ускладнить життя російським окупантам. Вони будуть змушені перенести військові бази далеко до себе в тил, що ускладнить логістику.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Канада може передати Україні авіаційні ракети CRV7.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ