Today.ua

Війна в Україні у 2024 році не закінчиться: реальний прогноз від ISW

Російська армія продовжить наступ на українські позиції протягом літа і зможе досягти кількох тактичних перемог. Однак стратегічної переваги і, тим більше, значного прориву української оборони росіянам досягти не вдасться. При цьому ближче до кінця 2024 року або на початку 2025 року ЗСУ почне контрнаступ.

Такий новий прогноз розвитку війни в Україні видав американський інститут вивчення війни (ISW).

Росія атакуватиме усе літо

Противник, ймовірно, активізує наступальну діяльність уже найближчими днями - поки Україна не встигла отримати все обіцяне озброєння. Тож росіяни намагатимуться використати цю затримку із забезпеченням на свою користь. І не виключено, що в цей час їм вдасться досягти певних тактичних успіхів, посунувши лінію фронту вглиб української території.

Коли американська допомога почне надходити у масових кількостях, ЗСУ зможуть ефективніше оборонятися. В результаті їм вдасться, якщо не зовсім зупинити, то істотно уповільнити просування росіян.

Не виключено, що росіянам таки вдасться досягти найближчої наміченої мети - захопити Часів Яр і присунутися в районі Авдіївки. Однак малоймовірно, що їм вдасться домогтися значного прориву фронту, який міг би забезпечити їм подальшу стратегію наступу.

Завдяки озброєнню, що надходить від Заходу, ЗСУ зможуть воювати ефективніше, ніж досі. Їм вдасться стримувати наступальний запал противника протягом усього літа. Росіян також сковуватиме брак сучасної техніки. Багато чого вони вже втратили. І тепер у хід йде старе озброєння, яке не таке ефективне, як сучасні засоби.

При цьому російська армія буде більше покладатися на свою чисельну перевагу у живій силі. Крім того, військові РФ швидко переозброюються і навчилися оперативно робити висновки зі своїх невдач. Тому, незважаючи на надходження західної зброї для ЗСУ, армія противника, як і раніше, залишатиметься серйозною загрозою для українських військових.

Однак боєздатність та ефективність російської армії повільно, але неухильно знижується. Дається взнаки фізична втома і розчарування через відсутність значних перемог. На сьогодні її деяка перевага ґрунтується на чисельності, а не на якості війська.

Росія, як і раніше, використовуватиме переваги своєї тактичної авіації, що використовує планувальні бомби. Звичайно, завдяки активізації української ППО, росіяни не почуватимуться так привільно, як досі. Та все ж, вони завдаватимуть чимало незручностей українським військовим.

Завдяки постачанню західної зброї та мобілізації свіжої сили, ЗСУ зможуть до осені перегрупуватися і стабілізувати фронт. А ближче до кінця 2024 року або на початку 2025 українська армія зможе почати обмежені контрнаступальні операції.

Нагадаємо, в угорському МЗС заявили, що нові поставки західної зброї Україні тільки наближають початок Третьої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ