Today.ua

Військкоматам дадуть більше прав: що дозволять працівникам ТЦК заради посилення мобілізації

В Україні мобілізація дає серйозний збій. Працівники ТЦК не можуть мобілізувати потрібну кількість військовозобов'язаних чоловіків для поповнення ЗСУ. При цьому співробітники військкоматів обмежені у своїх правах, і нерідко їхні дії стосовно військовозобов'язаних суперечать закону. Тому депутати мають намір надати їм більше прав.

Про це повідомив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп Роман Костенко у інтерв'ю, яке він дав Radio NV.

За словами нардепа, "мобілізаційні методи", до яких нерідко вдаються співробітники ТЦК, зазвичай викликають великий суспільний резонанс і негативно сприймаються суспільством. Тим більше, що співробітники військкоматів зазвичай перевищують свої повноваження. За законом вони не мають права зупиняти людей на вулиці, перевіряти у них документи та вручати повістки перехожим.

"Зараз багато питань з боку ТЦК та з боку тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. За фактом, ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи", - зауважив Костенко.

При цьому поліцейські, які наділені правом зупиняти людей і перевіряти у них документи, нерідко самоусуваються від розмови працівників ТЦК з перехожими. Правоохоронці не хочуть провокувати скандал у суспільстві, яке й так уже готове до детонації після майже двох років кровопролитної війни.

"Можна зрозуміти і поліцейських, і ТЦК, які мають плани, і людей, яких незаконно намагаються залучити. Але вони мають відповідальність, згідно з Конституцією, — захищати країну", - каже нардеп.

Тому вже найближчим часом з'явиться закон, який дасть працівникам ТЦК більше прав на затримання ухилянтів. Наразі активно розробляють відповідний законопроект, який має бути готовий до кінця поточного року. У розробці цього законопроекту беруть участь не лише депутати, а й працівники Міноборони та Генштабу ЗСУ. Цей закон розширить повноваження працівників військкоматів.

"Вони зможуть також вести і аудіо та відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні та документи, наскільки я пам'ятаю", - поділився Роман Костенко.

Ймовірно, Верховна Рада проголосує за цей законопроект, щойно він буде готовий. І тоді вже ніхто не зможе заперечити, що зупинка перехожих на вулиці та примусове їхнє "пакування" в автомобіль незаконні.

Нагадаємо, деякі депутати вважають, що мобілізація має торкнутися всіх українців. Зокрема є пропозиція відправити на фронт по одній людині від кожної сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ