Today.ua

В Україні вже найближчими годинами можуть розпочатися відключення електроенергії

В Україні можуть розпочатися відключення електроенергії вже найближчим часом. До нашої країни йде сильне похолодання. При сильному зниженні температури неминуче зростає витрата електроенергії. Отже, щоб уникнути аварій в енергосистемі, енергетики будуть змушені вдатися до планових відключень електроенергії.

Про це попередив в ефірі телемарафону директор енергетичних програм "Разумков Центру" Володимир Омельченко.

В Україну прийшло похолодання. Сьогодні майже усі регіони країни будуть накриті опадами. На заході та півночі країни – у вигляді снігу, на сході та півдні – у вигляді мокрого снігу з дощем. А вже надвечір в усіх регіонах температура повітря різко знизиться. Подекуди мороз досягне -25 градусів. За такої температури різко зростає витрата енергії.

При цьому енергосистему України ще далеко не повністю відновлено після торішніх руйнівних ракетних атак.

"Після масштабних обстрілів минулого року, сфокусованих рашистами на енергетичну систему, деякі з енергетичних блоків перебувають в аварійному стані", - зазначив Омельченко.

Тому, незважаючи на всі зусилля фахівців, енергосистема може не витримати різкого зростання навантаження. Дефіцит потужності по країні може становити близько 2 і навіть більше гігават. Це еквівалентно потужності двох атомних енергоблоків. На жаль, через окупацію Запорізької АЕС Україна не має резервів такої потужності.

Доведеться вдатися до імпорту електроенергії. Але покрити такий дефіцит потужності за рахунок імпорту не вдасться. У цій ситуації єдиним виходом можуть стати планові відключення. Вони не будуть хаотичними. Плани відключень розроблені вже давно, і тепер обленерго можуть привести їх у дію.

"Не виключено, що можуть бути задіяні планові відключення. Але вони якщо і будуть задіяні, то це не означає, що вони будуть тотальними. Це будуть вибіркові планові відключення в окремі години пікових навантажень", - пояснив експерт.

При цьому тривалість таких відключень не перевищуватиме 2-3 годин, зазначив Омельченко. Втім не виключено, що перевантаження в енергосистемі не буде, і відключень взагалі вдасться уникнути.

При цьому зберігається ще одна небезпека, про яку не хотілося б думати, але доводиться. Не виключено, що запас ракет агресор приберігає саме на ці дні, коли в Україні почнеться сильне похолодання. Він може спробувати саме зараз атакувати українську енергосистему. Тоді можуть статися й аварійні вимкнення. Втім, сподіватимемося, що цього не станеться, і що наша ППО захистить українців від цієї напасті.

Нагадаємо, масована ракетна атака, здійснена ворогом 29 грудня, призвела до масштабного відключення електроенергії в багатьох регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ