В Україні помітно подорожчали продукти. Значно зросли ціни на один вид м'яса та два овочі з борщового набору. У Today.ua проаналізували, де асортиментні позиції можна купити дешевше.
![В Україні підскочили ціни на м'ясо та два овочі з борщового набору В Україні підскочили ціни на м'ясо та два овочі з борщового набору - today.ua](https://today.ua/wp-content/uploads/2020/05/32-768x508.jpg)
Великі супермаркети переписали ціни на свинину. Також помітно подорожчали цибуля та морква, які били цінові рекорди минулої весни.
Ціни на м'ясо
Лопатку зараз продають за 172,65 грн/кг, тоді як місяць тому її пропонували за 161,75 грн/кг. В Ашан вона найдешевша – 165,90 грн/кг.
Ошийок продають за 247,20 грн, а у квітні він був доступний за 236,63 грн. У Метро та Ашані це м'ясо можна придбати за 229,90 грн.
Популярні зараз
Трамп назвав Зеленському причини, через які Путін розпочав війну з Україною
Одна з країн Європи різко скоротить соціальну допомогу українським біженцям
Екс-держсекретар США озвучив “мирний план“ Трампа у разі перемоги на виборах
Бухгалтерська помилка: Пентагон знайшов додаткові 2 млрд доларів для України
Вартість шашличного м'яса зросла менш суттєво – зі 194,05 до 196,75 грн/кг. В Ашан його можна купити за 159,90 грн.
Ціни на цибулю
Цибуля, яку у квітні продавали в середньому по 15,62 грн/кг, зараз доступна по 27,12 грн/кг. Мінімальна ціна – у торговельній мережі Ашан – 20,90 грн.
Аналітики проєкту EastFruit повідомили, що на ринку скорочується пропозиція якісної продукції. Попит залишається високим. Це дозволило продавцям підвищити ціни.
З минулого тижня цибуля подорожчала у господарствах у середньому на 19%. Аграрії зараз пропонують її за 14-22 грн/кг проти максимальних 18 грн/кг минулого тижня.
Попри подорожчання, цибулю зараз реалізують на 58% дешевше, ніж за аналогічний період 2023 року.
Ціни на моркву
Моркву зараз продають у супермаркетах за 17,90 грн, тоді як ще місяць тому вона коштувала в середньому 11,28 грн/кг. Овочі можна купити дешевше в магазинах торгової мережі Ашан – за 9,80 грн/кг.
Експерти повідомили, що запаси овочів в українських господарствах практично вичерпані, а купівельний попит високий. Тому селяни вільно підвищують відпускні ціни. Вони продають моркву за 9-15 грн/кг – на 26% дорожче порівняно з минулим тижнем. Рік тому овоч продавали у травні приблизно у 3,4 раза дорожче, ніж зараз.
Раніше українців попередили про майбутнє подорожчання продуктів.