Today.ua

В Україні випускатимуть чеські штурмові гвинтівки CZ Bren

В Україні за ліцензією випускатимуть чеські штурмові гвинтівки CZ BREN 2, які були розроблені в 2011 році. Про це повідомили українські ЗМІ.

Стверджується, що в Україні чеська гвинтівка називатиметься "Січ". Чи відрізнятиметься вона від стандартної чеської гвинтівки CZ Bren – не відомо. Якщо вона й буде відрізнятися, то нічим принциповим.

Штурмову гвинтівку CZ BREN 2 розробила чеська компанія Ceska Zbrojovka. Її калібр складає 7,62 мм. Але є також версія CZ 805, яка має калібр 5,56 мм. Це стандарт НАТО. Тобто CZ BREN – це модульна штурмова гвинтівка. Її можна адаптувати під два калібри.

Зовні CZ BREN 2 нагадує бельгійську штурмову гвинтівку FN SCAR-L калібру 5,56 мм. Обидві ці гвинтівки використовують автоматику на газовідвідной схемі з коротким ходом поршня.

Які основні тактико-технічні характеристики CZ BREN 2? Вона важить 2,99 кг. Місткість магазину – 30 набоїв. Рама зроблена з алюмінієвого сплаву. Довжина ствола – 280 мм.

Штурмові рушниці CZ BREN 2 прийняті на озброєння армії Чехії. Це основна зброя чеських солдатів. Ці гвинтівки також є на озброєнні ЗСУ. Раніше повідомлялося, що Чехія як військову допомогу передала Україні партію цих гвинтівок.

CZ BREN 2 PPS

Гвинтівки CZ BREN 2 зараз використовують у різних країнах світу. Наприклад, ці штурмові гвинтівки калібру 7,62 мм має французький антитерористичний підрозділ GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale), а також армія Угорщини.

В армії Чехії є кілька варіантів гвинтівки CZ BREN 2. Наприклад, гвинтівка CZ BREN 2 PPS калібру 7,62 мм. У чеській армії вона замінила снайперську гвинтівку СВД. Але CZ BREN 2 PPS - це не снайперська гвинтівка. Це дуже точна зброя піхоти.

Україна ще не підписала контракт на випуск ліцензії штурмових гвинтівок BREN 2. Зараз така можливість активно обговорюється.

Слід зазначити, що Чехія надає Україні велику допомогу у боротьбі з російськими окупантами. У вересні 2023 року Чехія домовилася з Данією та Нідерландами, що за їхньої фінансової підтримки вона буде постачати свою зброю в Україну (наприклад, танки, бойові машини піхоти, артилерію та системи ППО).

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна планує купити американські винищувачі-бомбардувальники F-35.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ