Today.ua

Українцям розповіли, коли чекати пікових цін на продукти

В Україні з початком осені почала зростати вартість їжі. Однак ціни на продукти ще не досягли свого піку. Його очікують узимку. Тоді вони будуть вищими за теперішні ще на 5-10%.

Такий прогноз дає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Вартість продуктів залежить від сезонності. Тому за інших рівних умов взимку їжа зазвичай дорожча, ніж улітку. І річ не тільки в продуктах рослинництва, які, звісно, взимку у нас не ростуть. Продукти тваринництва також із настанням холодів починають зростати в ціні, оскільки скорочуються обсяги молока, а також різко падає несучість курей.

"Фактично у нас з кінця серпня зросли ціни на молочну та м'ясну продукцію. Це зумовлено як логістикою, так і підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали, але також фактором закінчення сезонності великого молока", - каже Денис Марчук.

Він прогнозує, що ціни на продукти за багатьма позиціями можуть зростати приблизно до середини грудня. Саме тоді закінчаться контракти з багатьма партнерами як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку. Тоді ціни можуть трохи знизитись.

"Подорожчання може відбуватися до середини грудня, поки переробні підприємства матимуть зобов'язання за контрактами як на внутрішні, так і на експортні ринки. Далі, можливо, частково ціна опускатиметься", - зробив припущення експерт.

Втім, на деякі продукти ціни залишатимуться високими до весни. Наприклад, ціни на яйця протримаються "на висоті" приблизно до середини весни, поки на ринок не хлине продукт з індивідуального сектору. А в основному вартість їжі досягне пікових рівнів із настанням календарної зими і, ймовірно, протримається до весни. Тому ціни на продукти можуть зрости, порівняно з нинішніми, ще не на 5-10%.

Є ще один драйвер зростання цін – наближення новорічних свят. Щороку цієї пори злітає вартість продуктів до новорічного столу. І поточний рік, незважаючи на війну, не буде винятком. Навіть у темряві війни та важких втрат людям властиво хотіти свята. Тому напередодні новорічних свят вартість багатьох продуктів злетить вгору.

За прогнозами експертів, вітчизняні овочі подорожчають на 5-8%. А ось заморські фрукти, особливо цитрусові, можуть зрости в ціні до 18%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ