Today.ua

Військовослужбовці самі вирішуватимуть, кому дістанеться державна допомога 15 мільйонів гривень у разі їхньої загибелі

Українським військовослужбовцям дадуть право самим вирішувати, кому і в якому розмірі має дістатись державна виплата у разі їхньої загибелі. Йдеться про допомогу 15 мільйонів гривень, яку сплачує держава у разі загибелі військовослужбовця.

Відповідний закон уже підписав президент Володимир Зеленський.

Урядову постанову про виділення державної допомоги рідним військовослужбовця у разі його загибелі було прийнято ще на початку війни, 28 лютого 2022 року. Тоді ж було визначено коло одержувачів та сума виплати – 15 мільйонів, які мають розподілятися у рівних частках на всіх осіб, зазначених у постанові.

Проте в цьому була закладена певна несправедливість, адже не всі ці люди брали однакову участь у долі військовослужбовця, не з усіма він був однаково близьким, і не за всіх них він відчуває особисту відповідальність. Але водночас є члени сім'ї, які мають право на компенсацію у разі смерті рідної людини незалежно від їхніх прижиттєвих стосунків. Тому Верховна Рада знайшла Соломонове вирішення цієї проблеми.

Новий закон визначає список осіб, які мають право на обов'язкове отримання допомоги у разі загибелі військовослужбовця. Але при цьому, якщо військовослужбовець не включив їх до списку одержувачів допомоги, вони можуть претендувати лише на половину тієї суми, яку могли б отримати, якби перебували в цьому списку.

Таким чином, незалежно від волі військовослужбовця, право на виплату мають такі члени його сім'ї:

Водночас у списку, складеному самим військовослужбовцем, можуть бути такі люди:

Військовослужбовець у своєму заповіті сам визначатиме, яку частку виплати отримає кожен із цього списку.

При цьому Кабміну дається три місяці для того, щоб розробити підзаконні акти, які забезпечать механізм реалізації цього закону. Тому він набуде чинності лише з квітня 2024 року. Отже, є надія, що на той час війна завершиться, і нікому не доведеться складати такий заповіт.

Нагадаємо, українські жінки зможуть народжувати дітей від загиблих воїнів. Відповідний закон уже є, проте, на думку експертів, він потребує доопрацювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ