Today.ua

У Німеччині заявили, що українські танки Leopard 2 ремонтують занадто повільно

Українські танки Leopard 2, пошкоджені у боях проти російських окупантів, ремонтують надто повільно. Про це йдеться у листі депутата Бундестагу Себастьяна Шефера до оборонних компаній Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann, повідомили німецькі ЗМІ.

Наприкінці грудня 2023 року Шефер разом із німецьким міністром оборони Борисом Пісторіусом побував у сервісному центрі у Литві, де ремонтують надані Україні німецькі танки Leopard. За результатами цієї поїздки Шефер направив листа німецьким оборонним компаніям Rheinmetall і Krauss-Maffei Wegmann, в якому йшлося про те, що пошкоджені в боях з російськими окупантами танки Leopard 2 ремонтують у Литві "дуже довго". Одна з причин повільного ремонту танків полягає у нестачі запчастин.

Шефер наголосив, що через те, що танки ремонтують і доставляють в Україну надто довго, українським механікам доводиться самостійно ремонтувати танки Leopard 2, і це нібито завдає більше шкоди, ніж користі.

Депутат Бундестагу закликав компанії Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann вжити заходів до швидшого ремонту українських танків, у тому числі за рахунок своєчасної передачі запчастин для них.

Нагадаємо, сервісний центр для української бронетехніки відкрили у Литві восени 2023 року. Там ремонтують танки Leopard 2A6 та Strv 122 (удосконалена модифікація Leopard 2A5 для Швеції). Перші українські танки Leopard 2, пошкоджені у боях проти російських окупантів, відремонтували у Литві у грудні 2023 року.

ЗСУ прийняли на озброєння німецькі танки Leopard 2 у 2023 році. "Леопарди" дуже активно використовують у боях. На даний момент на озброєнні ЗСУ знаходиться близько 30 танків Leopard 2A6 та Strv 122. Є також кілька десятків танків Leopard 2A4, але їх ремонтують у Польщі.

Німеччина поки що не може поставити Україні більше сучасних танків, бо в неї мало таких бойових машин. У Бундесвері зараз налічується близько 300 танків (наприкінці так званої "Холодної війни" їх було близько 2000). У 2023 році Бундесвер замовив лише 18 нових танків "Леопард". Наразі вживаються заходи до збільшення випуску танків Leopard 2, але на це знадобиться час та фінанси (а з фінансами є проблеми).

Нестачу з запчастинами для танків Leopard 2 зазнає і Польща. Через це повільно реалізується польська програма Leopard 2PL.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Німеччина передала Україні понад 160 розвідувальних безпілотників Vector.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ