Today.ua

Україна отримає нову партію бойових машин М577: для чого вони потрібні

Литва в рамках нового пакету військової допомоги на 200 млн євро передасть Україні командно-штабні машини М577. Про це стало відомо за підсумками зустрічі у Вільнюсі українського президента Володимира Зеленського із президентом Литви Гітанасом Науседою.

Скільки буде КШМ М577 у новій партії військової допомоги Україні від Литви – не уточнюється. Відомо, що ці бойові машини Україна отримає вже найближчим часом. Якщо бути точнішим, то у лютому 2024 року. До нового пакету військової допомоги на 200 млн євро також увійдуть різні боєприпаси та військове обладнання.

Потрібно сказати, що командно-штабні машини М577 вже є на озброєнні ЗСУ. Наша країна їх отримала від Литви ще у 2022 році. Але в якій кількості – не відомо.

Що це за М577? Які у цієї бойової машини головні тактико-технічні характеристики? Навіщо вона призначена?

М577 - це командно-штабна машина, створена на початку 1960-х років на базі американського бронетранспортера М113. Армія США прийняла її на озброєння у 1962 році. Ця бойова машина має кілька модифікацій (наприклад, санітарно-евакуаційна машина та машина коригування артилерійським вогнем).

Командно-штабна машина М577 оснащена кількома радіостанціями, антеною (вона встановлюється на даху машини), допоміжною силовою установкою на даху і таке інше. Радіостанції забезпечують канали зв'язку залежно від підпорядкування (наприклад, штабу дивізії), типу зв'язку у підрозділі (батальйоні) тощо. Використовуються системи з амплітудною модуляцією, безперервним сигналом та частотною модуляцією з певним набором каналів та частот, віддаленістю прийому та передачі кожної станції. Комплекти зв'язку у перших версій цієї КШМ були аналоговими, але у версіях M577A3 (кінець 1980-х років) та A4 (1990-і роки) були замінені на цифрові.

Яку версію М577 отримає Україна – не уточнюється. Відомо лише, що це німецька версія, яку за ліцензією випускала у Німеччині компанія FFG. У 2016 році Литва купила у Німеччини 168 бронетранспортерів М577. Саме їх і передають тепер Україні. Також відомо, що Литва має понад 20 модернізованих бронетранспортерів М577, призначених для взаємодії з самохідними артилерійськими установками PzH 2000 (їх використовують і у ЗСУ).

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Іспанія передасть Україні медичні колісні бронетранспортери Pegaso.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ