Today.ua

Україна отримає 160 британських бойових машин Husky TSV

Великобританія в рамках нового пакету військової допомоги на 500 млн фунтів стерлінгів передасть Україні 160 броньованих колісних автомобілів тактичної підтримки Husky TSV, які відносяться до класу MRAP. Про це повідомив британський прем'єр-міністр Ріші Сунак.

Новий пакет військової допомоги на 500 млн фунтів стерлінгів стане найбільшим пактом допомоги Україні від Лондона. До нього крім бронеавтомобілів Husky також увійдуть 1600 ракет, у тому числі зенітні ракети, високоточні ракети Storm Shadow, 78 машин підвищеної прохідності, 60 бойових катерів, а також близько 4 млн патронів до стрілецької зброї.

Слід зазначити, що на озброєнні ЗСУ вже є броньовані автомобілі Husky. Українські солдати їх використовують із 2022 року. Ці машини довели свою ефективність у боях проти російських окупантів.

Husky Tactical Support Vehicle розробила американська компанія Navistar Defense на початку 2000-х років на шасі легкої вантажівки International MXT 4x4. Це броньований автомобіль тактичної підтримки із високою мобільністю. Він належить до класу MRAP (тобто має посилений захист від СВП та мін).

"Фішкою" цього автомобіля є те, що його можна в польових умовах бронювати по різному класу, залежно від завдань. Для бронювання використовують спеціальні навісні модулі.

Довжина цього бронеавтомобіля становить 6,4 м, висота – 2,5 м, а ширина – 2,4 м. Вага – майже 7000 тонн. Екіпаж - 4 людини. Озброєння – кулемет калібру 12,7 мм. Можна також встановити автоматичний гранатомет.

Машина оснащена двигуном International VT 365 потужністю 325 к.с. Він працює разом із коробкою передач Allison 2500 S. За іншими даними, машина оснащена 6,0-літровим двигуном MaxxForce потужністю 340 к.с. Її максимальна швидкість сягає 113 км/год. Запас ходу – близько 650 км.

Скільки на озброєнні армії Великобританії є Husky TSV - точно не відомо. У 2009 році британська армія купила у компанії Navistar Defense 300 таких бойових машин. ЗМІ говорять про те, що британці купили загалом 351 автомобіль Husky. У британській армії їх використовують для доставки вантажів, як тактичну машину для патрулювання та розвідки, як машини зв'язку, як командний пункт або для евакуації поранених.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Німеччина в рамках нового пакету військової допомоги передала ЗСУ сучасні потужні снайперські гвинтівки Haenel HLR338.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ