Today.ua

Школярі складатимуть мультитест з української мови за новими правилами

Українські школярі незабаром складатимуть мультитест з української мови за новими правилами – з урахуванням нового правопису. Нинішні одинадцятикласники, які складатимуть мультитест у 2024 році, будуть останніми випускниками, до яких не застосовуватимуть перевірку на дотримання правил нової орфографії.

Про це розповів заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти Василь Терещенко.

Отже, за словами Терещенка, 2024 буде останнім, в якому мультитест з української мови не оцінюватиметься з позицій відповідності новим орфографічним нормам. А вже з наступного року, 2025, у мультитесті мають бути дотримані усі норми нового правопису. Слова, написані за старими правилами, розцінюватимуться як помилки.

Крім того, 2024 року завершується п'ятирічний перехід зі старих мовних норм на нові. Тобто з 2025 року Україна повністю переходить на новий правопис.

Лев Толстой не стане Толстим, а на інших чекають метаморфози: як зміняться мовні норми

Згідно з новими правилами правопису, зокрема, замінять прикметники закінчення російських прізвищ: Донською на "Донський", Трубецькою на "Трубецький". Водночас, Лев Толстой залишиться винятком: він не стане "Товстим".

Окремо і без дефісу тепер писатимуть слова, які означають половину чогось: пів яблука, пів Одеси, пів години.

При цьому безальтернативно вживатимуться слова "проект" та проєкція". А ось більш звичну нам "кафедру" та "ефір" можна буде замінювати "катедрою" та "етером" на свій розсуд.

Нагадаємо, у деяких регіонах школярам скасували осінні канікули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ