Today.ua

Примусової мобілізації жінок не буде: з’явився текст нового законопроекту від уряду

Мобілізація в Україні відбуватиметься за жорсткішими правилами. Право на відстрочку багатьом скасують. Обмежено придатних не буде. Строкову службу замінять базовою військовою підготовкою для всіх. Ухилянтів обмежать у правах.

Ці та інші зміни передбачені в законопроекті №10378, поданому урядом на розгляд Верховної Ради.

Ситуація на фронті така, що треба негайно поповнювати ряди фронтовиків. Але поки що ТЦК не можуть закрити потребу військових підрозділів у свіжому поповненні. Тому, мабуть, довго тягнути із розглядом цього законопроекту у парламенті не будуть. Тим більше, що, за словами депутатки Мар'яни Безуглої, військове керівництво країни, працюючи над цим законопроектом, постійно консультувалося з депутатами.

Дещо із раніше заявленого Безуглою до законопроекту не увійшло. Зокрема, там немає примусової мобілізації жінок. Жінки можуть йти воювати лише з власної волі. Очевидно, цей пункт був раніше запущений як пробна куля. Проте негативна реакція президента, а також несхвальні відгуки військовослужбовців-чоловіків переконали законотворців, що жінок ліпше не чіпати.

На сьогоднішні законопроект, зареєстрований урядом у Верховній Раді, містить такі основні моменти:

Є ще один важливий момент, що стосується вручення повісток громадянам про явку до ТЦК. Їх мають намір вручати не лише у паперовому вигляді, але й в електронному. Зокрема, повістки планують розсилати через електронний кабінет призовника або електронну пошту. Проте закон не зобов'язує українців мати електронну пошту або бути зареєстрованими у віртуальних особистих кабінетах. Навіть більше, закон також нікого не зобов'язує мати мобільний телефон та користуватися інтернетом.

Нагадаємо, у Європі погоджуються передати Україні біженців, які ховаються там від мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ