Today.ua

Уряд ухвалив рішення про реорганізацію та ліквідацію одного з найбільших національних університетів

Один із найбільших національних університетів Україні НАУ реорганізують. Національний авіаційний університет поділять на два навчальні заклади із пониженням статусу вишу. У НАУ повідомили, що не погоджуються з цим і готують судовий позов.

Рішення про реорганізацію Національного авіаційного університету було ухвалено на засіданні уряду. Про це стало відомо із повідомлення представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука.

Мельничук, зокрема, повідомив, що реорганізація цього національного університету була ініціативою Міносвіти.

НАУ вирішили розділити на два окремі навчальні заклади: державний університет "Київський авіаційний інститут" та Українську державну льотну академію. Обидва ці виші будуть підпорядковані Міністерству освіти.

При цьому в самому НАУ категорично не погоджуються з таким рішенням уряду. Навіть більше, у національному університеті заявляють, що Міністерством освіти було підготовлено два різні проекти Розпорядження МОН про ліквідацію НАУ. Один із цих проектів проходив узгодження у різних міністерствах. Який саме – достеменно невідомо. Однак тепер МОН може подати позитивні висновки міністерств щодо ліквідації НАУ, хоча не виключено, що ці висновки стосувалися іншого проекту Розпорядження.

У НАУ вважають, що МОН таким чином вводить в оману керівництво Кабміну та особисто прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

У національному університеті категорично не погоджуються з таким рішенням і готують судовий позов.

"Вказане рішення суперечить чинному законодавству, грубо порушує принципи автономії закладів вищої освіти, гарантовані Законами України, а також є таким, що наносить непоправної шкоди авіаційній галузі держави та іміджу України. Зазначене рішення КМУ, НАУ буде оскаржено в суді", - йдеться у повідомленні прес-служби НАУ.

Нагадаємо, в Україні планують закрити частину університетів і коледжів. Таким чином, МОН розраховує зробити систему вищої освіти більш ефективною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ