Today.ua

Підвищену пенсію після індексації в березні отримають не всі, - Жолнович

На березень в Україні запланована індексація пенсій. Її розмір орієнтовно становитиме 13%. Однак не у всіх пенсіонерів виплати зростуть настільки. У когось вони стануть вищими лише на 7%. А хтось і взагалі не відчує підвищення пенсії.

Про це розповіла очільниця Мінсоцполітики в інтерв'ю, яке вона дала для YouTube-каналу "Укрінформ ТВ".

Уже наступного місяця в Україні має відбутися індексація пенсій. На сьогодні це наймасштабніше підвищення пенсій у році. Остаточний відсоток індексації стане відомий буквально днями, коли підіб'ють офіційні підсумки минулого фінансового року. Однак уже зараз можна назвати приблизну цифру. Індексація становитиме близько 13%. Втім, не для всіх українців пенсія зросте настільки, попередила Оксана Жолнович.

Зокрема, не буде підвищення виплат для таких категорій пенсіонерів:

Що стосується першої категорії, то їм пенсію не індексують перші три роки відповідно до закону. Пенсіонерам, які належать до категорії найбільш високооплачуваних, вирішено наразі виплати не підвищувати, оскільки вони і так щомісяця отримують доволі непогані суми. Наприклад, середня пенсія суддів становить близько 100 тисяч гривень.

А ось що стосується громадян, які отримують найнижчі пенсії, то тут Оксана Жолнович роз'яснила ситуацію. Звісно їм, як і решті, індексують виплати. Проте, відповідно до закону, індексації підлягає тільки розрахункова пенсія. А в них розрахункова пенсія нижча за мінімальну пенсійну виплату, яка встановлена законом. Тому держава щомісяця їм доплачує "зі своєї кишені", щоб вони могли отримувати хоча б мінімальну пенсію. Таким чином, під час індексації їхня розрахункова пенсія стане вищою. І вони вже абсолютно законно отримуватимуть мінімальну пенсію. Та водночас державну доплату знімуть, через що сума виплати залишиться незмінною.

Нагадаємо, у ПФУ попередили, що жінкам можуть не зарахувати частину стажу для пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ