Today.ua

Півтора відсотки: серед пів тисячі перевірених працівників ТЦК виявили лише 8 потенційних корупціонерів

У керівному складі ТЦК корупціонерів значно менше, ніж дехто вважає. Лише у півтора відсотка перевірених військових чиновників, які керують у військкоматах, виявили ознаки незаконного збагачення та передали зібрану доказову базу правоохоронцям.

Таку інформацію оприлюднила народна депутатка та голова антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасія Радіна.

Так, за словами Радіної, НАЗК загалом перевірило 541 посадовця, що представляють керівний склад ТЦК. І лише у 8 із цих перевірених було виявлено ознаки незаконного збагачення. Збагатились вони сумарно на 265 мільйонів гривень.

Тобто, якщо розкинути цю суму порівну на всіх, то вийде трохи більше 33 мільйонів на кожного. Але порівну на всіх розкидати не доведеться, оскільки 188 мільйонів із цієї суми припадає "на душу" колишнього одеського воєнкома Євгена Борисова, з я кого власне і почалося розслідування статків керівництва усіх ТЦК.

Таким чином, якщо зіставити кількість перевірених та кількість виявлених потенційних корупціонерів (поки не було суду, вони залишаються потенційними, - авт.), то виходить, що майже 98,5% керівного складу ТЦК нічим не заплямували честь мундиру.

"Вісім справ з ознаками корупційних правопорушень з 541 проаналізованого кейсу свідчить про те, що керівників ТЦК, які несуть службу законно і сумлінно, у рази більше, ніж може здаватись", — підкреслила депутатка.

Крім одеського воєнкома, серед тієї вісімки - заступник начальника однієї з ТЦК та представники керівного складу військкоматів з Одеси, Самбора, Полтави, Дніпра та Запоріжжя.

Отже, можна було б сказати, що 98,5% керівників ТЦК абсолютно чисті перед законом, але це не зовсім так. Адже перевірці загалом підлягають 1700 осіб. А наразі перевірено лише третину з них. До того ж, крім тих восьми, чиї справи вже передали правоохоронцям, співробітники НАЗК прискіпливо вивчають спосіб життя ще 28 працівників військкоматів. Ймовірно, він також може зацікавити правоохоронні органи. Крім того, у НАЗК також викликали питання декларації п'яти керівників ТЦК.

Нагадаємо, правозахисник заявив, що у силовиків немає законних підстав примусово доставляти чоловіків у ТЦК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ