Today.ua

Деяким українським пенсіонерам скасували плату за енергоносії

Більшість українських пенсіонерів користуються державною допомогою для оплати комунальних послуг - субсидією. Проте, крім того, що багато пенсіонерів отримують субсидію, деякі з них мають право на 100%-у знижку по платі енергоносії та комуналку.

Зокрема, таке право має частина пенсіонерів, які мешкають у сільській місцевості.

Знижку на оплату комуналки у розмірі 100%, а фактично звільнення від оплати комуналки, мають такі категорії сільських пенсіонерів:

Цим категоріям сільських пенсіонерів не потрібно оплачувати комуналку, а також платити за паливо. Зокрема, це стосується твердого пічного палива та зрідженого газу.

При цьому слід знати, що така пільга поширюється лише на самих пенсіонерів, які працювали за такими спеціальностями. Решта членів їхніх сімей від сплати комуналки не звільняються.

Є ще одна умова для отримання такої пільги. У сім'ї, в якій проживає пільговик, має бути невисокий дохід.

"Пільга надається, якщо середньомісячний дохід сім'ї за попередні 6 місяців у розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2023 році це 3 760 грн)", - розповіли в Пенсійному фонді.

При цьому така пільга надається пенсіонеру на 12 місяців. Після цього вона має бути переглянута. Якщо, як і раніше, будуть підстави для її надання, то термін пільги продовжать ще на рік.

Для оформлення пільги пенсіонеру знадобляться такі документи:

Нагадаємо, не всім пенсіонерам віком від 70 років дадуть вікові надбавки до пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ