Today.ua

Нацбанк України оголосив про випуск нових грошей

В Україні введено в обіг нові гроші. Йдеться про нову банкноту номіналом 50 гривень, яка отримала назву "Єдність рятує світ". Банкнота присвячена допомозі Україні від союзників у війні з Росією. Тираж банкноти обмежений, і у вільному обігу вона одразу не з'явиться. Втім, згодом її можна буде використовувати як звичайний платіжний засіб.

Про випуск нової банкноти повідомив Нацбанк України.

Як виглядають нові гроші

Основна особливість цієї купюри в тому, що малюнок на ній розташований вертикально. На лицьовому боці банкноти розташований контур України, який стилізовано під серце, до якого підходять кровоносні судини - допомога від країн союзниць. Фоном для основної картинки є зображення дівчини в касці, яка з надією дивиться в бік Заходу.

У нижній частині банкноти зображена фоном планета Земля. На ній розташувалися стилізовані зображення європейських країн, від яких, власне, і тягнуться до України "судини" допомоги.

У верхній частині, серед інших деталей, розташований наскрізний елемент - стилізований шеврон Збройних Сил України. Крім того, на банкноті також містяться:

На зворотному боці купюри центральним зображенням є композиція зі стиснутих рук, що символізує "співпрацю, взаємодопомогу, довіру та партнерство". Ця композиція розташована на тлі стилізованого тризуба - герба України.

Де і як можна буде придбати нові банкноти

Нові гроші випущені обмеженим накладом - усього 300 тисяч штук. Банкноти продаватимуться в сувенірній упаковці. І хоча нова купюра "Єдність рятує світ" офіційно запущена з 23 лютого, наразі її придбати немає можливості.

"Реалізація пам'ятних банкнот здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ з 7 березня 2024 року", - повідомили в Нацбанку.

Крім того, через якийсь час банкнота також з'явиться в продажу у банків-дистриб'юторів:

Водночас в НБУ поки що не можуть назвати дату продажу банкноти у цих банках. Відомо лише, що вони опублікують її на своїх сайтах.

У Нацбанку пояснили символізм нової банкноти

У НБУ кажуть, що події останніх двох років засвідчили, якою важливою для світу є єдність і взаємодопомога в боротьбі зі спільним ворогом.

"Немає іншого шляху відновити глобальну безпеку та стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, окрім як об'єднаними зусиллями забезпечити Перемогу України. Адже загроза не обмежується лише територією нашої держави. І що далі, то більше її подолання залежить від згуртованості усіх. Наша нова банкнота - символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також загартовується", - йдеться у коментарі НБУ.

Нагадаємо, НБУ змінив умови купівлі валюти в Україні. Тепер банки зобов'язані вимагати з клієнтів додаткову інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ