Today.ua

На первинному ринку гряде масштабне підвищення цін на квартири: дешевого житла в Україні вже не буде

В Україні, незважаючи на війну і зниження попиту на житло, ціни на квартири все одно зростають. Забудовники змушені їх підвищувати через девальвацію гривні, оскільки всі ціни на будматеріали прив'язані до долара. Утім, є й інші чинники, які підштовхують вартість житла.

Про те, які чинники формують ціни на житло, і чому воно в Україні вже не буде дешевим, розповіла юристка у сфері містобудування Ольга Данчук.

Крім вартості будматеріалів, вона вказує і деякі інші чинники, що впливають на вартість житла:

При цьому саме зростання цін на будматеріали Ольга Данчук вважає головною рушійною силою зростання вартості житла. Якщо розглядати вартість будматеріалів у доларах, то вона фактично не змінилася. Однак через зростання курсу долара, ціна в гривнях безперервно зростає. І це призводить до загального подорожчання вартості житла.

"Вагомим чинником зростання цін є підвищення вартості будівельних матеріалів, які в середньому подорожчали на 50-70%. Раніше багато матеріалів закуповували в Росії або Білорусі. Тепер поставки здійснюються здебільшого з Європи, зокрема через припинення діяльності багатьох українських підприємств-виробників через окупацію", - каже експерт.

Який вигляд має верхня п'ятірка цін на первинному ринку житла за містами

Найвищі ціни на квадратний метр первинного житла фіксують у таких містах:

При цьому Ольга Данчук прогнозує, що ціни на житло і надалі зростатимуть у цих та в інших містах. Усе об'єктивно складається так, що дешевшати житло вже не буде. До того ж, подорожчання житла - це не тільки українська, а й загальносвітова тенденція. Усюди житлова нерухомість коштує дорого і продовжує зростати в ціні.

На вторинному ринку вартість квартир також змінюється

Утім, вторинний ринок не такий однорідний у тенденціях, як первинка. Зокрема, на ринку вторинного житла в деяких регіонах зросли ціни на житло, проте в деяких і знизилися.

Найбільше подорожчали квартири на вторинному ринку у Житомирській області. Там ціни стали вищими в середньому на 6,82%. Крім того, ще в трьох регіонах ціни на однокімнатні квартири зросли більш ніж на 4%. Йдеться про такі області:

Ще в чотирьох регіонах зростання цін становило менше одного відсотка:

Водночас у низці регіонів вартість житла на вторинному ринку навіть трохи знизилася. Зокрема, подешевшали квартири в таких областях:

Нагадаємо, ціни на орендоване житло також змінюються неоднорідно. У деяких областях вони зросли більше, ніж на 10%, а в деяких більше, ніж на 10% знизилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ