Today.ua

Міносвіти пообіцяло підвищити зарплати вихователям дитсадків

Вихователям дитсадків підвищуватимуть зарплату. Середній заробіток працівників цієї категорії становить менш як 8000 гривень. При цьому на вихователях лежить величезна відповідальність за дітей. Тому в Міносвіти наразі розглядають кілька моделей підвищення зарплати вихователям дитсадків.

Про це розповіла заступниця міністра освіти Євгенія Смірнова.

Чиновниця відверто зізналася, що спочатку не могла зрозуміти, що тримає людей на цій роботі. Середня зарплата вихователя дитсадка в Україні становить 7,9 тис. гривень. Водночас непоодинокі випадки, коли вихователям доводиться задовольнятися лише половиною окладу, отримуючи на місяць по 3-3,2 тис. гривень.

Однак спілкування з працівниками дошкільних освітніх закладів дало їй розуміння трудової мотивації цих людей.

"Після розмов із багатьма вихователями та виховательками, методистами, я зрозуміла: у жодній іншій професії ви не знайдете такої віддачі, яку вам дадуть діти. Бо ти приходиш на своє робоче місце, а тебе обіймають і кажуть, що ти найкраща і найдобріша", - розповіла Євгенія Смирнова.

Загалом, престижність тієї чи іншої роботи не можна вимірювати лише грошима. Тут дуже важливий і моральний аспект, зазначила чиновниця. Та все ж, працівникам дошкільної освіти платять занадто мало. Водночас на них лежить величезна відповідальність не тільки за виховання, а й за життя та здоров'я дітей, яка іноді може стати кримінальною відповідальністю.

Тому в Міносвіти зараз розглядають кілька моделей підвищення зарплати для цієї категорії працівників.

"Попередньо в нас було сім різних моделей підвищення зарплат, зараз із них на столі залишилося три, і ми опрацьовуємо їх уже фінально", - уточнила Смірнова.

Нагадаємо, з'явилася інформація про мобілізацію шкільних учителів. Що обов'язково слід врахувати, щоб чоловік-освітянин отримав відстрочку від мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ