Today.ua

Монополію на громадянство скасують: українцям дозволять мати кілька паспортів

В Україні слід дозволити подвійне громадянство. Будучи громадянином України, людина зможе мати паспорт ще якоїсь країни або навіть двох. При цьому мати громадянство країн-агресорів українцям заборонять.

Таку думку висловив голова українського МЗС Дмитро Кулеба під час свого звернення до Світового конгресу українців.

Міністр закордонних справ України вважає, що інститут подвійного громадянства лише згуртує українське суспільство, а також зміцнить його зв'язки з іншими країнами. Адже нерідко через неможливість мати два паспорти людина постає перед складним вибором, якому громадянству віддати перевагу, і зрештою робить цей вибір не на користь України.

Подвійне громадянство дозволило би багатьом українцям за кордоном відчувати себе невід'ємною часткою України і дбати про свою історичну чи колишню батьківщину не менше, ніж про країну свого перебування. Отже в інституті подвійного громадянства немає нічого поганого.

"Я твердо переконаний у необхідності запровадження множинного громадянства. Маємо керуватися не страхом роздачі чужих паспортів в Україні, а силою українського паспорта в Україні та світі", - наголосив Кулеба.

Але при цьому громадянство РФ чи інших країн-агресорів слід буде заборонити законодавчо, вважає Кулеба.

До речі, він висловлювався за подвійне громадянство ще у 2019 році. А 2021 року відповідний законопроект був внесений до Верховної Ради Володимиром Зеленським. Однак тоді його не розглянули. А зараз у депутатському корпусі немає єдиної думки щодо запровадження подвійного громадянства, оскільки депутати побоюються, що це може призвести до скасування безвізового режиму з ЄС. Мовляв, Євросоюз давав нам безвізовий режим за умови, що ним користуватимуться українці, а не громадяни інших країн.

Втім, ці побоювання видаються надуманими. Водночас, уже багато українських VIP-ів давно мають "про запас" панамське, кіпрське або ще якесь громадянство. Тож для них це зовсім не проблема.

Нагадаємо, окупанти змушують українців на СОТ отримувати російські паспорти в обмін на життєво важливі ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ