Today.ua

Литва передасть Україні командно-штабні машини M577

Литва в рамках нового пакету військової допомоги приблизно на 200 млн євро передасть Україні бойові командно-штабні машини M577. Про це розповів литовський президент Гітанас Науседа під час спільної пресконференції з українським президентом Володимиром Зеленським.

До нового пакету військової допомоги Вільнюса для Києва також увійдуть боєприпаси різного калібру, генератори, системи розмінування. Крім того, Литва продовжуватиме навчати українських солдатів.

Скільки конкретно литовських командно-штабних машин M577 передадуть ЗСУ – не уточнюється. Мабуть, це бойові машини, які зараз перебувають у резерві литовської армії. Станом на початок 2022 року їх налічувалося кілька десятків.

На даний момент Вільнюс у рамках військової допомоги вже передав нашій країні 72 бойові машини M113/577. До них увійшли стандартні бронетранспортери, КШМ та санітарно-евакуаційні машини. Загальна вартість військової допомоги, яку Литва надала Україні, вже перевищила 500 млн євро.

M577 – це американська командно-штабна машина, створена на базі гусеничного бронетранспортера M113 (бронетранспортери M113, до речі, також є на озброєнні ЗСУ). Армія США прийняла на озброення цю бойову машину на початку 1960-х років. З того часу її кілька разів модернізували, випускали різні версії. Так, M577 можна використовувати не тільки як командно-штабну машину, але також як машину зв'язку, машину керування вогнем або санітарно-евакуаційну машину.

У M577 в порівнянні зі стандартним бронетранспортером M113 збільшена стеля над десантним відділенням (щоб десантникам було зручніше, і щоб підвищити функціональність машини). Ця КШМ не має бойового модуля, а на даху встановлена додаткова силова установка.

Корпус M577, як корпус бронетранспортера M113, виготовлений з алюмінію. Його товщина – від 38 до 45 мм. Така броня забезпечує захист від куль та уламків.

Перші версії M577 (А0-А3) оснащувалися дизельним двигуном Chrysler 75M потужністю 209 к.с. Потім цей силовий агрегат замінили на двигун Detroit 6V53 потужністю 212 або 275 к.с.

Бойові машини M577 досі є на озброєнні США. Також їх використовують Україна, Саудівська Аравія, Тайвань, Канада, Австралія та деякі інші країни світу. Литовські командно-штабні машини можуть добре допомогти українським бійцям у боях проти російських окупантів.

Раніше стало відомо, що Німеччина має намір передати Україні ще дев'ять ЗРК IRIS-T середнього радіусу дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ