Today.ua

Кувейт почав передавати Україні танки M-84, - ЗМІ

Кувейт почав передавати Україні свої танки M-84AB, які є модернізацією радянського танка T-72. Про це повідомили деякі ЗМІ, посилаючись на фотографії танків у пустельному камуфляжі, зроблені у Словенії.

Зокрема, танки T-72/M-84 у пустельному камуфляжі на трейлерах помітили біля Любляни. Усього перевозили шість таких бойових броньованих машин. Передбачається, що ці танки призначені для України.

У січні 2024 року з'явилися чутки, що Кувейт вирішив передати Києву 200 танків M-84AB, а також близько 15 командирських танків M-84ABK. Стверджувалося, що ці бойові машини спершу направлять до Хорватії, де їх приведуть у належний технічний стан, а вже потім відправлять до України. Але Кувейт офіційно цієї інформації не підтвердив.

Проте, шість танків T-72/M-84 у пустельному камуфляжі у Словенії підтверджують чутки. Деякі ЗМІ тепер стверджують, що Кувейт відправив для ЗСУ 100 танків M-84AB. На наш погляд, це більше схоже на правду, адже свого часу Кувейт отримав не 200, а лише 150 танків.

У будь-якому разі, навіть якщо йдеться про 100 кувейтських бойових броньованих машин, то це все одно дуже добре для України. ЗСУ потрібні танки, якнайбільше танків, адже у російських окупантів у цій бронетехніці явна перевага. Українським танкістам добре відома машина T-72, тому вони не будуть мати труднощі з M-84.

M-84 - це модернізація танка T-72, яку розробили у Югославії на початку 1980-х років. У конструкцію цієї бойової броньованої машини було мінімальне втручання. Акцент югослави тоді зробили на модернізації обладнання, щоб воно було новим, відповідно до умов сучасного (на той час) поля бою.

Зокрема, у M-84 така ж гладкоствольна гармата калібру 125 мм, як у T-72М. Крім того, у них однакова силова установка та підвіска. M-84 отримав нову систему управління вогнем, яка складається з прицілу навідника ДННС-2 та лазерного далекоміра.

Нагадаємо, восени 2023 року стало відомо, що Данія, Нідерланди та Чехія передадуть Україні 45 танків Т-72. Раніше ці бойові машини були на озброєнні чеської армії. Перед відправкою до України їх модернізують.

Раніше стало відомо, що Польща передала Україні бойові машини БРДМ-2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ