Today.ua

Курсу долара по 41,4, закладеного до бюджету-2024, може не бути, - Гетьманцев

У бюджет-2024 уряд заклав курс долара за 41,4 грн. Проте голова парламентського податкового комітету Данило Гетманцев каже, що реальний курс долара в Україні може бути зовсім не таким, як у проекті державного кошторису.

Про це Гетманцев заявив в інтерв'ю одному з українських ЗМІ.

Курс долара, який зазвичай закладають до бюджету, – це орієнтовна величина. І реальна вартість валюти може відрізнятись від тієї, яка закладена  державний кошторис, причому суттєво. Тому сприймати курс по 41,4 грн. як істину в останній інстанції не варто, каже нардеп.

Звісно, при формуванні проекту бюджету Мінфін тісно контактує із Нацбанком. Вони узгоджують свої макроекономічні прогнози, намагаючись вийти реально на якийсь курс. Однак відхилення у той чи інший бік цілком можливі. А тим більше, у неспокійний час усе передбачити неможливо. Отже, зовсім не означає, що Мінфін вимагатиме, щоб НБУ неухильно дотримувався такого курсу.

"Національний банк може брати це до уваги чи ні. Так, вони перебувають у досить тісних консультаціях із Мінфіном, але це не означає, що цей курс якимось чином має впливати на монетарну політику НБУ", - зауважив Гетьманцев.

Просто для того, щоби скласти проект бюджету, потрібно закласти якийсь більш-менш реальний курс долара, за яким розраховуватимуться інші параметри. Природно, що під час виконання бюджету ті чи інші цифри коригуватимуться залежно від реальної економічної ситуації в країні.

"Ми не говоримо про те, що це закон, на кшталт "ми прийняли, що курс буде 41 гривні за долар, і якщо цього курсу немає, то, образно кажучи, ми садитимемо у в'язницю того, хто це не виконав". Тому є відповідне коригування бюджету в ході його виконання", – наголосив нардеп.

Нагадаємо, експерти кажуть, що долар може подорожчати до 53 гривень. Щоправда, таке станеться не наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ