Today.ua

Франція в липні передасть ЗСУ броньовики Bastion, які чекають з 2022 року

Україна у липні 2024 року отримає перші французькі багатоцільові бронетранспортери Bastion. Про це повідомив Forces Operations Blog із посиланням на президента компанії Arquus Еммануеля Левашера.

За його словами, зараз компанія Arquus готує до випуску 11 броньовиків Bastion. Їх передадуть Україні у липні цього року. Надалі наша країна може одержати до 100 французьких бойових броньованих машин.

Ще восени 2022 року французькі ЗМІ написали, що Україні найближчим часом передадуть 20 бронетранспортерів Bastion. У січні 2023 року цю інформацію офіційно підтвердив французький президент Еммануель Макрон. У квітні 2023 року французька газета La Tribune написала, що ці машини нашій країні передадуть найближчим часом. Проте ЗСУ досі їх не отримали.

У листопаді 2023 року в Інтернеті з'явилися фотографії бронетранспортерів Bastion у Грузії. Деякі ЗМІ стверджували, що Франція вирішила продати ці бойові машини не Україні, а Вірменії. Тепер Forces Operations Blog повідомив, що Україна все ж таки отримає від Франції багатоцільові "Бастіони". Сподіваємося, це так і є, адже ці бойові машини можуть принести велику користь у війні проти російських окупантів.

Що це за Bastion? Які його основні тактико-технічні показники? Навіщо він призначений?

Bastion – це французький колісний багатоцільовий бронетранспортер із колісною формулою 4x4, розроблений компанією Arquus на базі патрульної машини VLRA 4×4 (раніше ця компанія називалася Renault Trucks Defence). Екіпаж – 2 особи. Кількість десанту – 8 осіб.

Бронювання рівня від 1 до 3 за стандартом STANAG 4569 та 2a/2b за стандартом STANAG 4569 Annex B. Залежно від рівня бронювання вантажопідйомність цього бронеавтомобіля становить від 1000 до 3000 кг при загальній масі 12000 т. Озброєння - 12,7 мм кулемет з можливістю дистанційного керування.

У лінійку двигунів Bastion входить два силові агрегати потужністю 180 і 215 к.с. Привід – повний. Максимальна швидкість бронеавтомобіля сягає 110 км/год. Запас ходу – 1000 км.

Бронеавтомобілі Bastion завдяки модульній конструкції та можливості перевезення різного обладнання використовують як класичний бронетранспортер, командно-штабну машину, розвідувальну машину, як винищувач танків. Французька армія їх активно використовує у Африці.

Раніше стало відомо, що Франція передасть Україні авіабомби AASM (модульна зброя класу "повітря-земля"), які летять на 70 км. Вони знищують наземні цілі на відстані до 70 км від точки скидання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ