Today.ua

Банки спишуть борги за кредитами деяким клієнтам: хто може розраховувати

Беручи позику в банку, клієнт має усвідомлювати, що гроші доведеться повернути, і зважувати свої фінансові можливості. Проте бувають об'єктивні обставини, коли людина не в змозі повернути узятий кредит. У такому випадку банк може списати клієнту борг. Борги за кредитами списують лиш у тому разі, якщо людині справді нічим розрахуватись.

Звісно, боржнику слід приготуватись до того, що борг не спишуть за першим–ліпшим його проханням. Спочатку банк ретельно вивчить ситуацію. І лише після того, як переконається у повній неплатоспроможності клієнта, може взятися за списання заборгованості. Воно може бути як повне, так і часткове.

При частковому списанні клієнта звільняють від частини тіла боргу, або від сплати відсотків за ним. А при повному списанні із позичальника списують весь борг з відсотками. Фактично він не повинен нічого віддавати.

Рішення щодо списання боргу за кредитом банк може прийняти у таких ситуаціях:

За наявності одного з цих чинників клієнт може звертатися до банку із проханням про списання кредиту. Якщо банк переконається у неплатоспроможності позичальника, то, ймовірно, борг за кредитом йому спишуть.

На перший погляд здається, що банку немає ніякого сенсу списувати борги безнадійним позичальникам. Але це не так. Безнадійні кредити обтяжують репутацію банку. І після їхнього списання банк стає привабливішим для інвесторів.

Нагадаємо, гривневі вклади втрачають свою привабливість, адже банки знижують відсотки за депозитами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ