В Україні стрімко знижуються ціни на овочі місцевого виробництва. Йдеться про цибулю, капусту і моркву, вартість яких навесні била рекорди. Стало відомо, що у фермерів виникли проблеми зі зберіганням та збутом, тому тенденція найближчим часом збережеться.
Ціни на цибулю
Аграрії на цьому тижні почали продавати цибулю зі сховищ – пропозиція на ринку збільшилася і ціни почали падати. Так, зараз цей овоч надходить у продаж за 8-14 грн/кг, що на 20% дешевше, ніж минулого тижня.
Фермери сподівалися продати продукцію дорожче, але її якість почала знижуватися. Цибуля швидко псується у сховищах, тому більше немає сенсу стримувати її реалізацію.
За даними аналітиків проєкту EastFruit, виробники якісної цибулі вирішили відмовитися від продажу та заявили про намір відновити його не раніше середини березня.
Вказано, що в аналогічний період минулого року цибуля надходила у продаж приблизно в 3,6 раза дорожче, ніж зараз.
У супермаркетах цибуля зараз представлена за середньою ціною 16,81 грн/кг, тоді як минулого тижня коштувала близько 17,16 грн/кг.
Ціни на капусту
Аналогічна ситуація склалася з капустою – її також побільшало на ринку. Виробники готові продавати овоч за 6-10 грн/кг, що на 20% дешевше порівняно з минулим тижнем.
Знижувальний ціновий тренд обумовлений зниженням торгової активності з боку оптових компаній та роздрібних мереж. Якість капусти падає, що сприяє зниженню цін. При цьому вартість продукту наприкінці лютого в середньому на 11% вища, ніж рік тому.
У великих торгових мережах середня ціна білокачанної капусти у січні становила 15,01 грн/кг, а у лютому – 15,83 грн. Як бачимо, поки що здешевлення в магазинах немає.
Ціни на моркву
У супермаркетах за місяць знизилася вартість моркви. Якщо у січні кілограм пропонували за 15,25 грн/кг, то у лютому – за 13,34 грн/кг.
Раніше повідомлялося про рекордне здешевлення круп.