Today.ua

Українським біженцям підвищили зарплати у Польщі: названо найпопулярніші вакансії

У Польщі зросли зарплати українських біженців. Названо найпопулярніші вакансії для наших співвітчизників.

Мінімальний оклад, одна із складових зарплати у Польщі, зріс на тисячу гривень (до 25,3 тисячі гривень в еквіваленті). Наразі мінімальна ставка для українських біженців, які працюють за договором доручення, збільшилася до 210 грн на годину. Вони, залежно від кількості робочих годинників, заробляють 42,6-53,2 тисячі гривень.

У Міграційній платформі EWL повідомили, що більшість пропозицій роботи – на підприємствах переробної та харчової промисловості. Йдеться про виробництво м'ясної продукції, зокрема сосисок, а також упаковку яєць.

Українським біженцям пропонують вакансії і на підприємствах рибної переробки. Така робота - переважно у Поморському регіоні країни (Гданськ). Поблизу кордону зі Словаччиною та Німеччиною та Словаччиною є потреба у працівниках на підприємствах машинобудівної галузі. Це воєводства із центрами у Катовиці та Вроцлаві.

У Головному статистичному управлінні Польщі повідомили, що у травні рівень безробіття в країні становив 5,1%. У квітні Євростат фіксував у Польщі та Чехії найнижчий рівень безробіття в Європі – 2,7%. З початку 2023 року мінімальна зарплата у Польщі збільшилася майже на 600 злотих.

Як українських біженців обманюють у Польщі

Керівник відділу легалізації Міграційної платформи EWL Марія Кузенко повідомила, що жертвами шахраїв у Польщі частіше стають українські біженці, які вперше приїжджають до країни і не знають правил працевлаштування та легалізації.

Аферисти широко використовують такі схеми:

Директор департаменту рекрутації міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal Ганна Джоболда зазначила, що крупні підприємства у Польщі не шукають працівників напряму, а користуються послугами трудових агенцій. Це єдиний легальний спосіб знайти роботу у подібних організаціях.

Раніше повідомлялося, що українські біженці у Польщі можуть отримати грошову допомогу у розмірі 54 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ