Today.ua

Роботодавцям підвищують штрафи за нелегальне працевлаштування

В Україні з 1 січня зростуть штрафи для роботодавців за порушення у сфері трудового законодавства. Зокрема штраф за кожного нелегального працівника становитиме 71 тисячу гривень, а за недопуск контролерів до проведення перевірки на підприємстві доведеться заплатити понад 113 тисяч.

Причини штрафів, а також їхні нові розміри опублікувало одне з управлінь Держпраці.

Отже, вже з 1 січня 2024 року в Україні виростуть штрафи для роботодавців за порушення трудового законодавства. Зростання штрафів пов'язане із підвищення мінімальної зарплати, до якої всі вони "прив'язані". А оскільки у 2024 році мінімалка зросте двічі, з 1 січня та з 1 квітня, то й штрафи також зміняться з цих дат. Так, із січня мінімальна зарплата зросте до 7100 грн, а з 1 квітня – до 8000 грн.

Оприлюднено розміри штрафів, які будуть після підвищення мінімалки

Штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати потрібно буде заплатити за такі порушення:

Причому штраф у розмірі 10 мінімалок потрібно буде сплатити за кожного неправильно оформленого чи взагалі неоформленого працівника. Наразі його розмір становить 67 тис. грн. А у 2024 році він становитиме:

При цьому до юросіб і ФОП, які є платниками єдиного податку І-ІІІ груп, застосовують попередження.

Штраф у 16-кратному розмірі мінімальної зарплати роботодавцю доведеться заплатити, якщо він не допустить контролюючі органи Держпраці до проведення перевірки на підприємстві або перешкоджатиме її здійсненню. Наразі такий штраф становить 107,2 тис. грн. У 2024 його розмір становитиме:

Крім того, штраф у 3-кратному розмірі мінімалки передбачено за:

Наразі розмір такого штрафу становить 20,1 тис. грн. А з 2024 року він зросте:

За кожного працівника, щодо якого не дотримуються мінімальних державних гарантій в оплаті праці, роботодавцю доведеться сплатити штраф у розмірі 2 мінімалок.

Наразі розмір такого фінансового покарання становить 13.4 тис. грн. Наступного року він виросте:

Якщо роботодавець порушить права працівника, якого залучають до виконання обов'язків, передбачених законами про військовий обов'язок та військову службу, про альтернативну службу та мобілізацію, то йому доведеться поплатитися за це штрафом у розмірі 4 мінімалок.

Наразі розмір такого покарання становить 26,8 тис. грн. Наступного року він зросте:

При цьому до юридичних осіб та ФОП – платників єдиного податку I-II груп застосовують попередження.

Нагадаємо, у переселенців залишилося два місяці, щоби знайти роботу. Багатьом із них припинять виплату допомоги з 1 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ