Today.ua

Роботодавців зобов'язали доставляти співробітників до ТЦК: що їм загрожує за відмову

З набуттям чинності нового закону про мобілізацію держава зобов'язала роботодавців повідомляти дані про своїх співробітників і навіть особисто доставляти їх до ТЦК та СП. Інакше їм загрожуватимуть величезні штрафи.

Закон про мобілізацію ухвалив парламент, а механізми його дії встановлює своїми постановами Кабінет міністрів України. Згідно з однією з них, роботодавця можуть оштрафувати на суму від 34 тисяч до 59,5 тисячі гривень, якщо він не надасть військкомату списки своїх співробітників.

Також підприємець може бути покараний за:

Окрім цього, роботодавців зобов'язали самим доставляти ухилянтів до Територіальних центрів комплектування. Зазначимо, що штрафи за недотримання одного із цих пунктів загрожують безпосередньому керівнику підприємства.

Офіційно влаштуватися на роботу без військового квитка не вдасться. Роботодавець зобов'язаний перевірити його наявність та відмовити у працевлаштуванні, якщо щось не в порядку.

"Прийняття на роботу чи навчання здійснюється лише після взяття працівників на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки", – розповів юрист Данило Гончаренко.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що НАЗК перевірило 541 представника керівного складу ТЦК та СП. За словами нардепа Анастасії Радіної, ознаки незаконного збагачення виявлено лише у восьми з них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ