Ціни на цукор в Україні зростатимуть через зростання вартості цього продукту на світовому ринку. Вже нині ціни на цукор-сирець на біржі ICE досягли найвищого рівня за останні 12 років. Та експерти кажуть, що це лише початок загальносвітового зростання ціни на цей продукт.
Про те, що відбувається на ринку цукру, та які тенденції візьмуть гору у новому сезоні, розповіло видання Reuters, ґрунтуючись на аналітиці StoneX.
Відповідно до підрахунків, у новому цукровому сезоні, що тільки розпочався (він триватиме з жовтня 2023 по вересень 2024), людство відчуватиме брак цукру. Споживання цього продукту майже на 300 тисяч тонн перевищить те, що буде вироблено. Отже, на ринку доведеться продавати стратегічні припаси. Відповідно, ціна на цукор буде високою, адже дефіцитний товар не може бути дешевим.
В сезоні, що розпочався, у світі мають сумарно виробити близько 191,9 млн тонн цукру. Водночас, попит у цьому сезоні очікується на рівні 192,2 млн тонн. Тобто за підрахунками на ринку бракуватиме приблизно 290 тисяч тонн цукру.
Із чим пов'язаний такий дефіцит цукру?
У світі є три найбільші експортери цукру: Бразилія, Індія і Таїланд. У двох із них цьогоріч склалися вкрай несприятливі погодні умови для вирощування цукрової тростини. Через недостатню вологу було зібрано недостатньо сировини, і відповідно, виробництво цукру буде набагато нижчим від очікуваного.
Так, в Індії вироблять лише 30 млн тонн цукру, що на 8,5% менше, ніж торік. А в Таїланді падіння обсягів виробництва буде ще відчутнішим. Там виробництво скоротиться до 8,9 млн тонн, або на 22%.
Тобто, із трьох найбільших експортерів лише Бразилія зможе досягти поставленої виробничої планки. Але вона не зможе задовольнити усього попиту, і дефіцит цукру в світі відчуватиметься. Звісно, що ціни на цукор рушать вгору.
Водночас, Україна у новому сезоні має виробити більше цукру, ніж торік, і більше, ніж нам потрібно для внутрішнього споживання. Ясна річ, що наші виробники намагатимуться просувати свій продукт на світовий ринок. Та чи вдасться їм це здійснити, невідомо. Адже останнім часом друзі-європейці навиставляли нам низку заборон і квот, через які переступити не вдасться. І до яких обмежень вони ще можуть вдатися, невідомо.
Та якщо нашим виробникам вдасться усе ж пробитися зі своїм продуктом на ринок, то значна частка цукру може піти на експорт, і в нас ціни на цукор також будуть рости. Власне, процес уже пішов. Отже сподіватися на дешевий український цукор нам не варто.