Today.ua

Понад мільйон українців платять за газ більше, ніж фактично споживають

В Україні понад мільйон споживачів газу користуються ним без лічильника. Споживання таких абонентів рахується за допомогою встановлених норм споживання газу. І хоча від 2019 року ці норми не мінялися, як свідчать розрахунки – такі споживачі газу за нього переплачують.

Скільки в Україні споживачів без лічильника

Установка, заміна, ремонт, повірка лічильника або встановлення будь-якого газового обладнання, а також контроль за обсягами споживання газу споживачами, є виключною компетенцією операторів газорозподільних мереж (ГРМ), які забезпечують доставку (розподіл) газу на території України. Таких компаній близько 40 на всю Україну (залежно від регіону).

Найбільший оператор ГРМ – Нафтогаз. Загальна кількість побутових клієнтів, які отримують послуги з доставки (розподілу) газу від підприємств Групи Нафтогаз, складає 9,2 млн. Із них – 8,1 млн забезпечені індивідуальними лічильниками, повідомили в компанії у відповідь на запит Today.ua. Це 12% без лічильників.

За даними Укрстату, станом на 2021 рік в Україні всього 10,2 млн побутових споживачів газу. Якщо серед тих, хто не є клієнтом Нафтогазу, теж близько 10-12% без лічильника – отже, більш як мільйон клієнтів сплачують за газ на умовах застосування норм споживання газу.

Як рахують споживання газу без лічильника

За останній рік норми споживання газу для споживачів, які не мають газового лічильника, не змінювались. Вони були затверджені постановою Кабміну в 2019 році. 

Вартість газу в такому випадку залежить від типу встановленого газового обладнання та кількості зареєстрованих осіб.

Норми споживання газу:

- Плита газова при наявності централізованого гарячого водопостачання – 3,28 куб.м на 1 зареєстровану особу. 

- Плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання – 5,39 куб.м на 1 зареєстровану особу.

- Плита газова та газовий водонагрівач – 10,49 куб.м на 1 зареєстровану особу. 

Якщо з будь-якої причини клієнт відмовляється  від встановлення лічильника газу за кошти оператора ГРМ, до нього  застосовуються граничні, тобто максимальні, норми споживання: 

- Плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання – 9,8 куб.м на 1 зареєстровану особу.

- Плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання – 18,3 куб.м на 1 зареєстровану особу.

- Плита газова та водонагрівач – 23,6 куб.м на 1 зареєстровану особу.

Наголошуємо – всі норми застосовуються не до домогосподарства, а розраховуються залежно від кількості зареєстрованих осіб. Тобто, коли хазяїн чи хазяйка придбав (-ла) квартиру, бувши не одруженим (-ою) – за газ сплачували за 1 особу. Якщо після одруження та народження дітей вони були зареєстровані у цьому помешканні – норми споживання газу рахуватимуть вже, наприклад, за 4 осіб (чоловік+дружина+2 дітей).

Яка переплата за газ без лічильника

За даними НКРЕКП, середнє річне споживання природного газу для підігріву води та приготування їжі одного абонента складає 234 куб. м. Ми порівняли їх з нарахованим за нормами споживанням.

Порахуємо для родини з 2 осіб. 

За наявності лічильника така родина заплатить 234 х 2 = 468 куб.м на рік х 7,96 грн (ціна газу) = 3725,2 грн за рік.

При застосуванні норм споживання газу: 23,6 х 2 х 12 = 566 кум.м за рік х 7,96 грн = 4508,5 грн за рік. Різниця хоч і недуже суттєва, та все ж є.

Порахуємо для родини з 4 осіб.

За наявності лічильника: 234 х 4 = 936 куб. м за рік х 7,96 грн = 7450,5 грн.

За нормами: 23,6 х 4 х 12 = 1132,8 куб.м за рік х 7,96 грн = 9017 грн за рік. Різниця вже більша.

А якщо припустити, що ваша родина економна і споживає не в межах середнього значення, а на третину менше, тобто 656 куб.м на рік замість 936, то сплата складе 

656 х 7,96 грн = 5221,7 грн за рік. Це майже наполовину менше, ніж оплата за нормами.

Також порахуємо і порівняємо оплату для випадку застосування мінімальної норми, коли споживач має централізоване теплопостачання і використовує газ тільки для приготування їжі. 

За тими ж даними НКРЕКП, середнє річне споживання природного газу для приготування їжі на одного абонента складає 100 куб.м.

Для родини з 2 осіб за наявності лічильника таке споживання обійдеться у 100 х 2 = 200 куб.м х 7,96 = 1592 грн за рік.

За нормами: 9,8 х 2 х 12 = 235,2 х 7,96 грн = 1872 грн за рік.

Для родини з 4 осіб по лічильнику: 100 х 4= 400 куб.м х 7,96 грн = 3184 грн за рік. За нормами: 9,8 х 4 х 12 = 470,4 куб.м х 7,96 грн = 4515 грн за рік.

Не такий страшний лічильник?

За нашими розрахунками виходить, що з лічильником таки сплачувати за газ вигідніше.

Найбільші побоювання через встановлення лічильників у споживачів викликають сумніви щодо якості самого лічильника, щоб він не «почав крутити зайве». Але, як бачимо, навіть усереднені норми споживання газу по лічильнику – менші за встановлені. Тож навряд чи лічильники всім «накручують зайве».

Друге побоювання противників лічильників – сам прилад і його установка дорого коштують.

Але, як пояснили нам у Нафтогазі – якщо клієнт не має лічильника газу, але хоче його встановити – може подати заявку в найближчий клієнтський простір для встановлення приладу. І лічильник, і монтажні роботи виконають за кошти філії Газмережі, тобто безплатно для клієнта.

До всього, в Україні вже не перший рік у ЗМІ вигулькує тема відключення від газу абонентів, які не бажають встановлювати лічильник. Здебільшого це просто «страшилки». Однак, у 2020 році Мінекоенерго навіть опублікувало проєкт, за яким збиралося підвищити норматив споживання газу для домогосподарств, у яких немає лічильників. Щоправда, документ потім видалили, але це показує, що над проблемою в уряді думають. Хоча відключення  – це такий останній аргумент у боротьбі за повне забезпечення приладами обліку всіх споживачів. 

Зараз тим споживачам, які використовують газ для приготування їжі та не мають лічильника газу, постачання газу не припиняється. Та й на час війни про відключення і не йтиметься, швидше за все. Але одного разу все може змінитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ