В Україну на початку квітня прийшло аномальне тепло. Ртутний стовпчик піднявся до літніх показників. Однак у другій половині квітня та навіть у травні ще цілком можливі заморозки. Через це може бути втрачено частину врожаю, як озимих культур, так і садових - абрикосів та черешень.
Про те, чим небезпечне таке раннє тепло для агросектору, розповіли експерти.
Що може трапитися з урожаєм зернових
На думку незалежного експерта з агротехнологічних питань, керівника компанії Art FieldS Олексія Сергієнка, таке інтенсивне раннє тепло може зашкодити озимим культурам, які були посіяні пізно. Йдеться про озимину, яку торік сіяли у жовтні-листопаді. Вона не встигла розкущитися та зміцніти до зими, і тепер мала б надолужити втрачене навесні. Але таке раннє тепло може спричинити її стрибок із фази кущіння у фазу дозрівання, що негативно позначиться на врожаї.
"Кожній фазі розвитку пшениці відповідають певні температурні показники. Для фази кущення це +17-18°С. А коли температура сягає +25-27°С, а на сонці навіть +30°С, то пшениця досить швидко минає фази вегетації, як кажуть, старіє, недокущується, і надто швидко переходить до фази виходу в трубку. Тож це може призвести до втрати урожайності навіть за наявності вологи", - каже Сергієнко.
Крім того, як вважає експерт, таке надмірне тепло надто ущільнює графік весняно-польових робіт. Отже аграріям доведеться їх проводити к пришвидшеному темпі, аби встигнути заробити зерно в землю, поки в ній достатньо вологи.
Трохи іншої думки притримується керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко. Вона каже, що таке аномальне потепління панувало в Україні лише декілька днів. Отже, воно не встигло кардинально вплинути на вегетацію рослин, і тому негативних наслідків від такої кліматичної аномалії не має бути.
"Все буде добре. Температури +20-27°С, звичайно, є аномальними для березня, був би це червень, то це взагалі б відповідало нормі. Проте таке тепло нетривале, два-три дні, тому нічого страшного не відбудеться. Навпаки, це буде поштовх до активного розвитку рослин", - переконана Адаменко.
Сади можуть постраждати від ймовірних заморозків
Весняні заморозки – вельми поширене явище. Вони нерідко трапляються у квітні, а деколи й навіть у другій половині травня. Звісно, це може дуже відчутно зашкодити садам. Адже зараз в Україні вже активно квітнуть абрикоси, розквітла алича, і розпустили суцвіття черешні. Якщо на все це впаде заморозок, то велика частина врожаю ранніх кісточкових культур може бути втрачена.
"Сади можуть почати цвісти, сформувати рожевий бутон, а потім можуть повернутися холоди і навіть морози. У квітні траплялися приморозки, і до -10°С бувало навіть у третій декаді травня. Це означає можливе пошкодження дерев, які рано відновлюють вегетацію, — насамперед абрикосів і персиків. Слива та яблуня в таких ситуаціях страждають менше", - вважає Олексій Сергієнко.
А от Тетяна Адаменко налаштована більш оптимістично. Спеціалістка переконана, що короткочасне тепло не спричинить шкоди садам, як і посівам зернових. Адже вже зараз температура увійшла в норму, і дерева не встигли на неї відреагувати.
"Це поштовх до зацвітання, але навряд чи це буде дуже швидко, адже температури швидко знизяться до +10-12°С удень, тобто до нормальних для цього періоду показників. Звісно, деякі абрикоси десь і зацвітуть, але не масово", - запевнила експертка.
Втім, абрикоси усе ж встигли зацвісти масово. Зараз активно квітують усі абрикосові дерева, а також розквітли інші ранні кісточкові культури. Щоправда, у першій половині квітня синоптики заморозків не прогнозують. Будемо сподіватися, що й друга половина весни мине без погодних катаклізмів, і Україна буде зі щедрим врожаєм Як на полі, так і в саду.
Нагадаємо, у Запорозькій області комахи з'їли частину врожаю озимини.