Today.ua

Пільги для дітей військових в Україні: на яку допомогу можна розраховувати

Діти українських військовослужбовців та учасників бойових дій можуть розраховувати на деякі пільги від держави. Вони стосуються отримання медичної, соціальної та освітньої допомоги.

Відповідно до Закону України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", повнолітнім дітям, які проживають разом з татом, мамою або іншим законним представником, виплачують допомогу у разі захоплення військовослужбовців у полон, інтернування військовослужбовців, їх звільнення, або визнання законом безвісти зниклими або померлими. У будь-якому випадку допомога продовжує надаватися не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Зокрема, пріоритетне право надається дітям військовослужбовців на зайняття місць у державних навчальних закладах та дитячих оздоровчих таборах, незалежно від їхньої форми власності.

Крім того, діти військовослужбовців мають переважне право на одержання спрямування для професійної підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки, і їм виплачується середня зарплата під час навчання.

Відповідно до закону, таким дітям надається право раз на рік проходити санаторно-курортне лікування та можливість безкоштовно відпочивати у санаторіях. Таке ж право поширюється на батьків і подружжя військовослужбовців, які загинули або зникли безвісти, незалежно від їхнього віку.

Діти, які не досягли повноліття, мають право на отримання пенсії згідно із Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" у разі смерті військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста.

Раніше повідомлялося, що в Україні військовозобов'язаним спростили умови ВВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ