Today.ua

ПФУ не проіндексував пенсії багатьом українцям: пенсіонерам почали повертати гроші

Пенсійний фонд України не проіндексував виплати багатьох українців. Стало відомо, з чим це пов'язано. Пенсіонерам поступово почали повертати кошти, які передбачені для них на законодавчому рівні.

В Україні під час воєнного стану влада має право не індексувати мінімальну зарплату та пенсію. Проте уряд не приймав подібних рішень і продовжує виконувати всі соціальні зобов'язання у повному обсязі.

1 березня у державі пройшла традиційна індексація пенсій, яка торкнулася більшості з 10 мільйонів пенсіонерів. Вона склала 8%. Мінімальна доплата становила 100 грн, а максимальная – 1500 грн. Середня пенсія після весняного перерахунку зросла до 5717 грн.

Однак виявилося, що не всі пенсіонери отримали свої надбавки. Про це повідомив пенсійний експерт Сергій Коробкін. Є пенсіонери, чиї виплати не збільшилися ні на копійку. Мова, зокрема, йде про тих, хто вийшов на заслужений відпочинок у 2020 році. Перші три роки пенсію їм не збільшували виплати на оголошені відсотки індексації, а лише додавали близько 135 грн.

За даними Коробкіна, основний розмір пенсії таких українців у березні проіндексували, проте на цю ж суму було зменшено індексаційні надбавки, нараховані у попередні роки. Таким чином, загальний розмір виплати не змінився.

"В уряді обіцяли, що з 1 березня всі пенсії начебто проіндексують, усім не менше як на 100 грн. Однак багато людей, які вийшли на пенсію саме у 2020 році, залишилися без підвищення", - вказав експерт.

За словами Сергія Коробкіна, ПФУ завуальовано визнав свою помилку та вже почав повертати гроші деяким пенсіонерам.

Аналітика цікавить, чи Пенсійний фонд планує вирішувати проблему з плутаниною і нарахувати виплати заднім числом, чи свої доплати побачать лише ті, хто буде звертатися зі скаргою.

Також стало відомо, що деяким українцям, які нещодавно стали пенсіонерами, з невідомих причин знизили розрахунковий розмір середньої заробітної плати, що використовується для перерахунку пенсії.

Коробкін не збирається безпідставно звинувачувати ПФУ і наразі очікує на його відповідь – що сталося та як це буде вирішуватись.

Раніше стало відомо, з якою заробітною платою можна претендувати на пенсію у 10 000 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ