Today.ua

Перед новорічними святами Україну заполонили фальсифікатом червоної ікри: як розпізнати підробку

Червона ікра – традиційний продукт на новорічному столі українців. Навіть ті, хто цілий рік відмовляє собі у делікатесах, намагаються прикупити до новорічного столу бодай одну баночку червоної ікри. Однак саме напередодні свят можна найчастіше натрапити на неякісний товар, при цьому виклавши за нього чималі гроші. А тим часом є кілька способів, щоб відрізнити якісний продукт від фальсифікату червоної ікри.

Як не потрапити "на гачок" недобросовісних виробників, розповіли фахівці із захисту прав споживачів із Держпродспоживслужби України.

Місце покупки

Краще купувати ікру у великих мережевих магазинах. Імовірність напоротися на фальсифікат є всюди, проте у великих рітейлерів вона мінімальна. Великі торгові мережі, які у всіх на очах і на слуху, не ризикуватимуть своєю репутацією через "лівий" неякісний товар.

Упаковка продукту

Як з'ясувалося, краще шукати продукт у скляних банках. По-перше, у них візуально видно якість ікри. А по-друге, у таких банках відсутній процес окислення продукту. Втім, можна купувати й у бляшанках, якщо ікра свіжа. І в жодному разі не купуйте її на вагу. По-перше, невідомо, де та як її зберігали. А по-друге, у такий продукт можуть підмішати все, що завгодно.

Крім того, потрібно перевірити цілісність банки. У бляшанці не повинно бути жодних отворів і тріщин. У скляній кришка має бути щільно закатана. При цьому у скляній банці стан товару можна оцінити ще й візуально.

"Візьміть баночку в руки і струсіть. Якщо всередині булькає – краще відмовитися від покупки, якісна зерниста ікра заповнює тару без порожнеч. Зверніть особливу увагу на кришку, вона не повинна прогинатися під натиском пальців або бути роздутою", – радять експерти.

Маркування

Маркування на кришці будь-якої баночки з ікрою (і скляної, і металевої) має бути видавлене зсередини, з боку ікри, а не зовні. Якщо цифри маркування вдавлені всередину або просто нанесені фарбою на кришці, то є велика ймовірність, що це підробка.

Дата виробництва

Зазвичай масовий видобуток червоної ікри ведеться у липні-серпні. Тому ікра має бути датована цими місяцями. Якщо на кришці вказаний інший місяць, то, швидше за все, ікру попередньо заморожували, а потім солили. Якість такого продукту може бути невисокою.

Склад продукту

У складі ікри не має бути понад 5-6% солі. І більше, і менше – це вже порушення технології. І це погано. Крім того, у складі ікри також зазначається її сорт. Найкраще брати перший. Тоді ікра гарантовано буде від одного виду риби.

Аромат і зовнішній вигляд

Ці два показники вдасться оцінити лише після покупки товару. Однак навіть у тому випадку, якщо ви придбали фальсифікат, то надалі ви вже знатимете, яку ікру, з якої партії і від якого виробника не варто брати.

Перевірити ікру на справжність можна, кинувши в окріп пару ікринок. Якщо це підробка, то вони розчиняються у воді. Якщо ж ікра справжня, вона не розчиняється.

"Справжня якісна ікра повинна бути розсипчастою, мати ядро, бути однорідного кольору і з легким рибним ароматом. Штучну ікру виготовляють із желатину або водоростей, вона жорстка, не має ядра, відрізняється сильним риб'ячим запахом і доволі солона на смак", - пояснили у Держспоживслужбі.

Нагадаємо, бутерброди з якісною ікрою вимагають і якісного вершкового масла. Цей продукт виробники також дуже люблять фальсифікувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ