Today.ua

Пенсія за віком чи інвалідністю: яку виплату вигідніше оформити українцям

Українці, які мають право на різні види пенсій, можуть зробити вибір на користь більш вигідної. Це може бути виплата за віком, інвалідністю або через втрату годувальника.

Вид пенсії має сенс змінити громадянам з інвалідністю третьої групи. Вказано що за наявності повного страхового стажу вигіднішою буде пенсія за віком, а не пенсія за інвалідністю ІІІ групи. Річ у тому, що українець з обмеженнями за здоров'ям може розраховувати лише на половину виплати за віком.

Однак якщо особа з інвалідністю зазначеної групи не досягла пенсійного віку, але має повний страховий стаж, тоді виплата відповідатиме пенсійній у повному обсязі.

Важливий момент: для громадян з І чи ІІ групою інвалідності вибір залежить від страхового стажу та віку. Тоді пенсія по інвалідності може виявитися вигіднішою за пенсію за віком.

Як змінити вид пенсії

Для зміни виду виплати слід звертатися із заявою до ПФУ.
Нове нарахування виплат передбачено з дати звернення з огляду на документи зі справи пенсіонера.

Також врахують додаткову інформацію про заробіток чи стаж, якщо її не включили до пенсійної справи раніше.

Пенсія за віком

Щоб у 60-річному віці оформити виплату у 2024 році, потрібно мати не менше 31 року страхового стажу. Якщо він менший – від 21 року, стати пенсіонером можна у 63-річному віці. А за наявності стажу від 15 років можна розраховувати на оформлення пенсії у 65-річному віці.

Розмір виплат залежатиме від розміру зарплати та стажу.

Пенсія з інвалідності

Виплату призначають, якщо українець втратив працездатність частково чи повністю через проблеми зі здоров'ям. Вони можуть бути вродженими або набутими з дитинства або внаслідок захворювання чи травми.

Нагадаємо, за що в українців можуть забрати 50% пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ