Today.ua

Крок до мобілізації пенсіонерів: ПФУ передасть дані про чоловіків до реєстру військовозобов'язаних “Оберіг“

До реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" незабаром надійдуть дані з Пенсійного фонду. Це потрібно для того, щоб знати, де працював чоловік, які в нього навички та досвід.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Чорногоренко.

Реєстр "Оберіг" являє собою автоматизовану інформаційно-телекомунікаційну систему з електронним реєстром військового обліку військовозобов'язаних, призовників і резервістів. Вона призначена для збору, обробки, використання та зберігання інформації про потенційних захисників. АІТС створили для забезпечення військового обліку українців.

Реєстр запустили в Міністерстві оборони за кілька років до повномасштабного вторгнення. Його використовує Державна прикордонна служба, а також територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

До системи входять реєстри, які спрощують облік військовозобов'язаних громадян. Вони дадуть змогу зробити мобілізацію ефективнішою.

Міноборони вже провело важливі інтеграції в "Оберезі", зокрема з Мін'юстом, Прикордонною службою, Державною судовою адміністрацією та Державною податковою службою. Здійснено обмін даними з Державною міграційною службою, де можна перевірити ПІБ громадянина.

На черзі зараз Пенсійний фонд, який містить інформацію про професію українця, його місце роботи та досвід. У перспективі це дасть змогу підвищити ефективність призову в армію.

"Зараз на черзі Пенсійний фонд. Це теж дуже важливо, тому що ми будемо бачити трудовий шлях або професійний шлях військовозобов'язаного, зможемо робити мобілізацію більш "смарт", зможемо робити рекрутинг тощо", - зазначила Чорногоренко.

Уже влітку 2024 року в Україні має запрацювати електронний кабінет військовозобов'язаного. Електронний реєстр "Оберіг" допоможе уникнути необхідності подавати до ТЦК ксерокопії для уточнення даних.

За словами Катерини Чорногоренко, реєстр стане схожим на державну платформу "Дія". Українці зможуть там вносити дані про себе, актуалізувати їх і бачити, яку інформацію вже внесено в "Оберіг".

Нагадаємо, що в Україні чоловіків з 60 років виключають з реєстру військовозобов'язаних. Можна припустити, що в майбутньому планується мобілізація пенсіонерів. 

Раніше повідомлялося, що до Реєстру військовозобов'язаних потраплять усі українські водії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ