Today.ua

Оскароносна ніч для України: фільм про Маріуполь здобув найвищу нагороду у Лос-Анджелесі

Поки в Україні була ніч, у Лос-Анджелесі відбулося нагородження лауреатів найпрестижнішої світової кінопремії Оскар. Уперше на всю 96-річну історію існування цієї премії найвищу нагороду здобула українська стрічка. У номінації "Найкращий документальний повнометражний фільм" перемогла робота режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі".

Така новина прийшла із Лос-Анджелеса, де в ніч із 10 на 11 березня відбулася 96-а церемонія вручення Оскарів – найпрестижнішої у світі кіно нагороди від Академії кінематографічних мистецтв і наук США.

Абсолютним цьогорічним переможцем у номінації "Найкращий фільм" стала кінострічка Крістофера Нолана "Оппенгеймер". Крім нагороди у цій номінації, вона здобула ще 6 Оскарів. А загалом "Оппенгеймер" претендував на перемогу у 13 номінаціях.

Цьогоріч було нагороджено переможців у 23 номінаціях. І уперше в одній з цих номінацій перемогу здобув доробок українських кінодокументалістів.

"Я би проміняв цю статуетку на те, щоб Росія ніколи не нападала на наші міста, не вбивала десятки тисяч наших громадян. Разом ми повинні робити все, щоб ця війна закінчилася", - сказав режисер Мстислав Чернов, отримуючи нагороду.

Нагадаємо, перша леді України Олена Зеленська розповіла, що не могла стримати сліз під час перегляду стрічки "20 днів у Маріуполі", а бойфренд її доньки, який до війни жив у Маріуполі, особисто пережив гіркий досвід перших днів війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ