Today.ua

Чинний міністр привласнив землю на 291 млн грн, - НАБУ

Пресслужба НАБУ повідомила про подання підозри чинному міністру у створенні злочинної схеми. У релізі йдеться, що підозрюваний є ексголовою аграрного комітету Верховної Ради та чинним міністром.

Під такий опис підходить ексголова аграрного комітету Микола Сольський, який на сьогодні обіймає посаду міністра аграрної політики та продовольства України.

Повідомляється, що міністр незаконно привласнив державну землю на суму 291 млн гривень. Також йому інкримінується спроба заволодіння землею ще на 190 млн грн. У релізі НАБУ сказано, що до злочинної групи також увійшли чиновники з Державного кадастру та неназвані особи, які були кураторами цієї структури.

Вони підозрюються у тому, що знищили документи, за якими два державні підприємства у Сумах володіли земельними ділянками. Потім зловмисники передали цю землю наперед визначеним громадянам нібито на підставі реалізації їхнього права на вільну землю.

Протягом чотирьох років з 2017-го до 2021 року підозрювані привласнили 1250 земельних ділянок загальною площею майже 2,5 тисячі гектарів на суму 291 млн гривень. Також вони намагалися захопити ще близько 3,3 тисячі га землі загальною вартістю 190 млн гривень.

"Наразі про підозру повідомили організатору схеми, чинному міністру, двом кураторам влади Держгеокадастру та особі, яка сприяла вчиненню злочину", - повідомили в НАБУ.

Нагадаємо, 1 січня в Україні відкрився ринок землі для юридичних осіб. Раніше купувати державну землю могли лише фізичні особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ