Today.ua

Нідерланди додатково виділять на підтримку України 1,4 млрд євро

Уряд Нідерландів повідомив сьогодні про виділення Україні додаткових 400 млн євро. Згодом президент України Володимир Зеленський повідомив, що сума збільшилася ще на 1 млрд євро.

Незабаром уряд Нідерландів має піти у відставку. Але навіть в останні дні своєї роботи Кабінет Марка Рютте робить все можливе, щоби підставити плече нашій країні.

У бюджеті Нідерландів на цей рік було заплановано 2 млрд євро допомоги Україні. Таким чином, загальна допомога від Амстердама до кінця року становитиме 2,4 млрд євро.

"Щойно у телефонній розмові прем’єр-міністр Марк Рютте повідомив, що Нідерланди виділили ще мільярд євро на військову допомогу Україні й €400 млн на відновлення. Це додатково до зобов’язань у межах нашої двосторонньої безпекової угоди. Дякую, Марку, дякую, нідерландський народе! Це взірцевий приклад підтримки України", - повідомив президент України Володимир Зеленський.

На наступний рік фінансування України закладено до бюджету на рівні півтора мільярда євро.

В уряді Нідерландів пояснили, що це зусилля в рамках загальної концепції країн НАТО, які домовилися збільшити військові витрати до 2% ВВП. Зазначимо, що Нідерланди вже витратили на допомогу Україні майже 3 млрд євро.

У березні прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та президент Володимир Зеленський підписали 10-річну угоду про співпрацю у сфері безпеки між Україною та Нідерландами. Партія Рютте програла вибори у листопаді минулого року, і незабаром його Кабінет має піти у відставку.

Марка Рютте називають одним із найімовірніших кандидатів на посаду майбутнього глави Північноатлантичного Альянсу.

Нагадаємо, що Нідерланди входять до так званої "авіаційної коаліції" в рамках формату "Рамштайн". На додаток, вони є однією з небагатьох країн цієї коаліції, яка заявила про готовність передати Україні свої літаки F-16.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила наприкінці минулого тижня, що перші 24 винищувачі вже готові. Вони чекають, коли українські пілоти завершать навчання, а наші аеродроми будуть придатними для приймання цих літаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ