Today.ua

НБУ відпустить фіксований курс вже восени: що буде з гривнею в Україні

Курс долара в Україні залишатиметься стабільним, проте вже восени НБУ може відпустити фіксований курс, і тоді ситуація на ринку трохи зміниться. Про це заявив фахівець економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Загроз девальвації гривні немає, тому відпускати курс цілком безпечно, зазначає експерт. Гривня, навпаки, ще більше зміцниться.

"Як я вже зазначав: ми маємо рекордні золото-валютні резерви, ми маємо надходження валюти, ми маємо профіцитний поточний платіжний баланс. Отже, якщо курс відпустять, то можна очікувати навіть на ревальвацію — зміцнення гривні до 35 або до 33 гривень", — наголосив фахівець.

Цю думку підтримав банкір Тарас Лісовий. Він додав, що у вересні, завдяки реалізації власної стратегії щодо лібералізації, місяць буде важливим для валюти. Він вважає, що офіційний курс дуже зблизиться з ринковим курсом. За прогнозом Лісового, показники, ймовірно, досягнуть 37 – 40 гривень за долар.

Курс долара в Україні 4 вересня

За вихідні долар та євро впали у ціні. Євро при купівлі в обмінниках став дешевшим на 50 копійок, а долар – на 20 копійок.

Що стосується курсу в банках, то курс покупки готівкового долара в банках України складає на сьогоднішній день в середньому 37,45 гривні, а продаж – 38,2 гривні за долар. Євро банки купують за 40,65 гривні, а продають у середньому по 41,5 гривні.

Раніше повідомлялося, що в Україні вийдуть з обігу деякі купюри та монети, тому їх потрібно встигнути обміняти до 30 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ