Today.ua

Названо ціни на землю в Україні: стало відомо, де найдорожчі та найдешевші гектари

В Україні розпочався другий етап земельної реформи – сільськогосподарську землю дозволили купувати юридичним особам. Попит і ціни на гектари поступово зростають. Стало відомо, де найдорожчі та найдешевші угіддя.

До трійки областей-лідерів за обсягами сільськогосподарських земель в обігу увійшли Харківська, Полтавська та Хмельницька області. Раніше лідером була Харківщина.

У четвертому кварталі 2023 року середньозважена ціна гектара сільгоспземлі була на рівні 37,7 тис. грн, а у перші три місяці 2024 року вона зросла до 42 тис. грн.

Найдорожча земля – у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Полтавській та Волинській областях. Найдоступніші гектари – у Херсонській та Запорізькій областях, які значно постраждали у результаті бойових дій.

За даними Держгеокадастру, від початку року до 14 травня середня ціна гектару земель с/г призначення становила:

Як будуть змінюватися ціни на землю 

В Київській школі економіки прогнозують поступове зростання обсягів ринку сільськогосподарської землі в Україні зі збільшенням частки юридичних осіб. Слід очікувати подальшого зростання цін за рахунок їхньої активізації на ринку.

Координатор земельного комітету Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Лісецький зазначив, що у подальшій динаміці попиту на ринку землі головну роль відіграватимуть законодавчі зміни, інвестиції, стабільність економіки, інфраструктурні проєкти та технологічний розвиток. Також буде мати значення міграційний фактор.

Наразі ціна с/г землі в Україні варіюється у діапазону від 500 до 2500 доларів за гектар, що залежить від регіону та інших факторів.

Гендиректор компанії "Доброзем" Роман Барало вважає, що вартість землі в Україні з часом перевищить позначку у 5000 доларів за гектар. Нині єдиним стримуючим фактором є війна.

За його словами, вартість землі зростатиме у середньому на 15% за рік.

Нагадаємо, що парламент ухвалив важливий закон стосовно права громадян на землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ