Today.ua

Нацбанк обмежить суми грошових переказів між картками: названо ліміти

Нацбанк готує проєкт рішення щодо обмеження грошових переказів, а також запровадження лімітів переказу коштів з карти на карту між фізичними особами. Мова йде про операції person-to-person. Очікується, що ліміти на вихідні р2р-перекази можуть становити 30 операцій та 100 000 грн на місяць для одного рахунку.

Впровадження обмеження планується впродовж місяця. Воно буде базуватись на рішенні РНБО щодо протидії нелегальному гральному бізнесу, яке прийняли у квітні.

Заступник голови НБУ Дмитро Олійник повідомив, що розглядається можливість впровадити ліміти для вихідних р2р-переказів з рахунків фізичних осіб у 100 тис. грн на місяць, а також обмеження кількості таких переказів до 30 протягом місяця.

"За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче", - зазначив топменеджер.

За словами Олійника, вхідні транзакції обмежувати не планують, щоб не ускладнювати діяльність тих же волонтерів. За наявності підтверджень та підстав ліміти можуть збільшувати.

У регуляторі вважають, що обсяги тіньових переказів можуть становити мільярди гривень. Використовуються картки фізичних осіб, які надають зловмисникам персональні дані. Після цього через картки студентів чи пенсіонерів з місячним доходом у кілька тисяч гривень проводяться підозрілі платіжні операції з мільйонними сумами за день.

НБУ фіксує аномальне зростання обсягів р2р-переказів по системі з осені 2023 року. Також збільшилася кількість карток, з яких здійснюються вказані перекази, та середніх суми переказу у деяких банків-емітентів.  За оцінками аналітиків CASE Україна, наша держава на рік втрачає щонайменше 100 млрд грн через сірий ринок підакцизних товарів, схеми з ПДВ, зарплати у конвертах, контрафакт тощо.

Голова Нацбанку Андрій Пишний наголосив: якщо люди свідомо передають персональні карткові дані для протиправної діяльності, то вони не відрізняються від наркокур'єрів.

Після зміни законодавства у майбутньому можливе створення реєстру карток, які використовували для подібних операцій.

НБУ також планує ввести для фінансових компаній вимоги щодо наявності уставного капіталу, прив'язаного до відсотків операцій від суми платежів – для протидії тіньовим платежам.

Раніше повідомлялося, що НБУ назвав рейтинг банків за депозитами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ