Today.ua

НАТО готовий відправити на кордон з Україною 300-тисячну армію

Начальник Генштабу Польщі Кароль Димановський повідомив про 300 тисяч солдатів НАТО, які перебувають у стані високої бойової готовності. Вони можуть бути в найкоротші терміни перекинуті на кордон з Україною.

Глава оборонного відомства Польщі повідомив, що це результат обговорення останніх планів Північноатлантичного альянсу на саміті у Вільнюсі. НАТО не готове втручатися в російсько-український конфлікт, але у разі загрози країні блоку на її територію можуть бути оперативно перекинуті до 300 тисяч військових.

"Досі у штаб-квартирі НАТО було 40 тисяч солдатів, зараз їх 300 тисяч", - зазначив Кароль Димановський.

Він додав, що зараз у Польщі перебувають кілька тисяч американських військовослужбовців. Вони та фахівці з інших країн Альянсу працюють над підвищенням боєздатності наших сусідів.

Димановський зазначив, що військовослужбовці НАТО, які перебувають у Польщі, забезпечують безпеку його країни "в повітрі, на морі, у космосі та в питаннях кібербезпеки". Надати допомогу Україні безпосередньо на полі бою в НАТО не готові.

Нагадаємо, президент Франції Емманюель Макрон минулого тижня запропонував ввести обмежену кількість військових Альянсу на територію України, за умови, що вони безпосередньо не братимуть участі в бойових діях.

Макрон припустив, що натовські фахівці можуть надавати ЗСУ допомогу у навчанні особового складу, займатися питаннями кібербезпеки та охороняти деякі ділянки українського кордону, де не ведуться бойові дії.

Низка країн підтримала ініціативу президента Франції, проте Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг категорично спростував таку можливість.

У відповідь Емманюель Макрон заявив, що Франція може послати своїх військових в Україну в приватному порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ