Today.ua

Накопичити на квартиру за 9 місяців: у кого були найвищі зарплати в СРСР, і чому далеко не всім це було доступно

У СРСР, як і в будь-якій іншій державі, доходи у людей були різними. Але при цьому разючої нерівності не було. Однак у країні були високооплачувані працівники, які могли собі дозволити більше за інших. Наприклад, шахтар міг накопичити собі на однокімнатну квартиру лише за 9 місяців.

Про те, хто отримував у тій країні найвищі зарплати, розповів OBOZ.UA.

Багато представників старшого покоління схильні до ідеалізації тієї країни і того часу. Їх можна зрозуміти, оскільки тоді вони були молоді, і всі побутові негаразди тоді ними сприймалися набагато простіше. До того ж, була віра в непорушність своєї держави. Загалом, якщо оцінювати той час максимально неупереджено, то можна знайти в ньому і позитивні, і негативні моменти.

У 1986 році, незадовго до розвалу СРСР, середня зарплата в країні становила 202 рублі. Це, загалом, було непогано, якщо врахувати, що продукти коштували дешево. Принаймні, ніхто не голодував. Щоправда, з одягом і побутовими товарами було складніше. У середини 80-х, з початком перебудови, з магазинів стало зникати все. Насамперед - одяг, взуття та побутові товари. При цьому деяким працівникам, як і раніше, платили шалені зарплати, які просто нікуди було дівати.

Купити можна було багато чого, але купувати було нічого

Наприклад, шахтарям платили по 400-500 рублів на місяць. Якщо врахувати, що в ті ж роки однокімнатну кооперативну квартиру можна було купити за 4500 рублів, то виходило, що накопичити на однокімнатне житло шахтар міг за 9 місяців. Якщо, звісно, при цьому нічого не витрачати.

"Незважаючи на наявність накопичень, громадяни СРСР не могли вільно купити кооперативну квартиру, тому що для постановки на чергу їм потрібно було відповідати нормам, обумовленим Житловим кодексом. Після постановки на чергу теж треба було чекати, хоча й не так довго, як надання безкоштовної державної квартири", - повідомляє Вікіпедія.

На квартиру в кооперативі, як і на державну, не могли претендувати сім'ї, які мали надлишкову житлоплощу, або які щойно влаштувалися на роботу. Проте молоді люди, які починали будувати сім'ю, могли розраховувати після 5-6 років сумлінної праці на придбання такого житла.

Звісно, накопичити на квартиру за 9 місяців могли лише одиниці, оскільки такі зарплати були доступні далеко не всім.

Ще більше, ніж шахтарі, отримували керівники підприємств, особливо великих. Наприклад, директор металургійного заводу мав від 800 до 1000 рублів на місяць.

При цьому люди, які займалися фізичною працею, як правило, отримували більше, ніж працівники розумової праці. Так, на заводах зарплата ІТП традиційно була нижчою за заробітки робітників-верстатників приблизно вдвічі.

Дуже добре заробляли бурильники і ремонтники свердловин. Їхня зарплата доходила до 1,4 тис. рублів.

Пристойні гроші отримували робітники-нафтовики. У них також зарплата становила до півтисячі і вище. Але при цьому пересічні геологи, а також економісти і бухгалтери, які працювали в тій самій галузі, отримували скромні 140-180 рублів. Інженерам, які працювали в цій галузі, платили більше - по 230-270 рублів, а головним механікам ще вище - близько 320 рублів.

Чимало також заробляли сталевари, машиністи кранів, зварювальники та інші фахівці, які знали своє ремесло і не боялися роботи.

Дешеві продукти і захмарні ціни на побутову техніку

Але при цьому, щоб купити, наприклад, кольоровий телевізор із великим кінескопом, потрібно було віддати 600-700 рублів. Тобто інженеру потрібно було збирати на таку покупку півроку, не витрачаючи жодної копійки зі своєї зарплати.

Майже ніхто не міг поїхати за кордон. Навіть у країни соціалістичного табору вирушити на екскурсію було непросто, не кажучи вже про капкраїни. Але водночас громадянам були широко доступні (і за ціною також) путівки на відпочинок усередині країни. Придбати путівку на турпоїзд або морський круїз не коштувало величезних грошей. І якщо сім'я була працьовитою та непитущою, то раз на рік могла собі дозволити такий відпочинок.

Отже, якщо підсумувати, то не все було так похмуро. Звичайно, країна потребувала змін, і вони були необхідні. Свіжий вітер змін увірвався в наші широти разом із перебудовою. Та все ж дещо можна було прихопити з собою у світле незалежне майбутнє навіть із віджилого "совка". Однак за слов'янським звичаєм реформатори зруйнували все "до основанья", і замість цього звели будівлю нової державності з недоробками, яких могло зовсім і не бути.

Нагадаємо, в Україні за рік середня зарплата зросла на понад дві тисячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ