Today.ua

На пенсіонерах заощадили: розкрився важливий нюанс із перерахунком пенсій з 1 січня

Розкрився важливий нюанс із перерахунком пенсій з 1 січня. Виявилося, що на пенсіонерах вирішили заощадити, причому суттєво.

Відповідну заяву зробив незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін. Він нагадав, що мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум у країні зріс з 1 січня, а пенсії проіндексували лише з 1 березня.

Експерт пояснив, чому Пенсійний фонд в одному випадку не проводить перерахунок за два місяці — січень і лютий.

"З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум зріс з 2093 до 2361 грн, а мінімальна зарплата - з 6500 до 7100 грн. Зауважимо, що у зв'язку із зростанням мінімальної зарплати пенсії частково перерахували відразу у січні - автоматично, як передбачено законом. А ось з прожитковим мінімумом вийшло трохи хитріше".

У законі про бюджет зробили вказівку, що цього разу виплати перерахують у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму не з 1 січня, а з 1 березня – разом з індексацією пенсій.

За словами Коробкіна, депутати внесли до законодавства тимчасові зміни, щоб відстрочити перерахунок пенсій через зміну прожиткового мінімуму на два місяці. ПФУ як орган виконавчої виконує норму, узгоджену Верховною Радою. Згідно з чинним законодавством, індексація пенсій щорічно проводиться саме з 1 березня, а не з 1 січня.

Пенсію, яка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, гарантується навіть Конституцією України. Однак через рішення, прийняте ВРУ щодо бюджету на 2024 рік, вийшло так, що в січні-лютому 2024 року певна частина пенсіонерів отримувала пенсії менші за новий прожитковий мінімум.

Сергій Коробкін наголосив, що ухвалена норма закону про бюджет суперечить Конституції. Він також вказав на те, що реальний розмір прожиткового мінімуму має бути набагато вищим за затверджений.

Аналітик припустив, що відстрочення перерахунку пенсій у зв'язку з прожитковим мінімумом та урізана індексація пенсій здійснено саме для економії. Адже відомо, що у бюджеті дефіцит коштів, особливо в умовах воєнного стану.

"Простіше кажучи, наобіцяли багато, а грошей виявилося замало. Довелося викручуватися. І формально все зроблено за законом", - підсумував фахівець.

Раніше у Мінсоцполітики повідомили, що не зможуть виплатити пенсії за рахунок грошової допомоги від США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ