Today.ua

Мобілізація з 1 квітня: хто підлягає призову до ЗСУ і першочергово отримає повістки

В Україні мобілізацію, як і воєнний стан, продовжено до 13 травня. У ЗСУ призивають військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Стало відомо, кому першочергово видаватимуть повістки.

Армійські лави поповнять українці з 18 років, які мають військовий досвід, а також громадяни з 27-річного віку, які не мають досвіду служби. До захисту держави також можуть залучити й жінок до 60 років, але тільки добровільно.

Щодо чоловіків 18-60 років, служити також можуть вирушити ті з них, які були зняті з військового обліку, але вони залишаються придатними до служби.

За своїм бажанням до бійців ЗСУ мають право приєднатися чоловіки з інвалідністю та ті, які мають відстрочку, підтверджену документально.

Нагадаємо, що Верховна Рада України закінчила розгляд правок до законопроєкту №10449 щодо змін правил мобілізації. Йдеться більш ніж про 4000 пропозицій. Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко припустив, що документ буде поставлено на голосування в середині квітня. Відомо, що народні депутати підтримали ініціативу у першому читанні.

Ступінь придатності до військової служби визначає військово-лікарську комісію. ВЛК проводиться після прибуття до ТЦК за повісткою.

Порядок мобілізації в Україні наразі наступний:

Генерал-майор Віктор Ніколюк, який керує підготовкою у сухопутних військах, зазначив, що наразі у ЗСУ є гостра потреба у піхоті. Це бійці, які укріплюються в окопах, заходять на ворожі позиції, проводять штурми та відбивають атаки ворога.

Наголошено, що підготовка військовослужбовців – важливий етап. Вони повинні звикнути до навантажень та контролю. Проводяться збори для навчання, під час якого враховуються ці фактори.

Після прибуття в оперативно-тактичні угруповання або військові частини мобілізовані чоловіки продовжують готуватися до бойових завдань перед їх виконанням. Це займає від двох тижнів до місяця та більше.

Відомо, що Міністерство оборони також співпрацює із рекрутинговими платформами. Українцям пропонують різні спеціальності – відповідно до професійної підготовки. Подано безліч вакансії, щоб служба проводилася згідно спеціалізації.

Раніше повідомлялося, хто втратить право на відстрочку від служби у рамках загальної мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ