Today.ua

Мобілізація посилилася в Україні: Кабмін ухвалив рішення щодо бронювання чоловіків

В Україні ухвалили закон про посилення мобілізації, в якому передбачено зміни правил бронювання чоловіків. У Кабміні ухвалили рішення про тривалість відстрочок від служби у ЗСУ для громадян, які працюють у стратегічно важливих організаціях.

Уряд продовжив термін дії відстрочок від призову до армії. Отже, бронювання триватиме ще місяць – згідно з наданими рішеннями Мінекономіки. Про це повідомив постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук. Йдеться про дозволи, термін дії яких не закінчиться на момент ухвалення зазначеного рішення.

Перехідний період потрібен, щоб запобігти зупинці підприємств і забезпечити потреби оборони й населення.

Нагадаємо, що в період дії воєнного стану та мобілізації призову підлягають чоловіки від 18 до 60 років. Без наявності військового досвіду чоловіків призивають з 25-річного віку. До ухвалення відповідного закону мобілізували з 27 років.

Працівники важливих для економіки та оборони підприємств та органів державної влади можуть отримати бронювання від мобілізації. Правила регулюються постановою Кабміну №76 від 27.01.23.

У Міністерстві оборони зазначали, що не всі державні службовці матимуть бронювання від мобілізації. Ті, які є військовозобов'язаними й не мають відстрочки, підлягають призову до ЗСУ на загальних підставах.

Новий закон про мобілізацію, ухвалений нардепами у квітні, набув чинності 18 травня. В уряді визначать нові критерії, за якими підприємства ставитимуться до стратегічно важливих, та їхні працівники потраплятимуть під бронювання. Міністри працюють над відповідними актами.

Нагадаємо, що Кабмін оновив правила виїзду українських студентів за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ