Today.ua

Мобілізація посилилась: чоловіків з хронічними хворобами та інвалідністю відправлятимуть на війну

В Україні посилилася мобілізація, тому що протистояння з російськими окупантами стає критичним. Стало відомо, що призвати до армії можуть чоловіків з хронічними хворобами та інвалідністю.

У Міноборони розширили перелік захворювань, з якими тепер можна мобілізувати. Придатними до виконання обов'язку будуть визнані громадяни з безсимптомним ВІЛ, клінічно вилікуваним туберкульозом, вірусними гепатитами, деякими хворобами ендокринної системи.

У відомстві зазначили, що люди з серйозними проблемами зі здоров'ям, які не можуть виконувати військові завдання, не призиватимуть до ЗСУ. Однак до тих, хто перебуває у ремісії протягом 3-5 років, підтвердженої лабораторним дослідженням, застосують індивідуальний підхід та будуть прийняті індивідуальні рішення.

Раніше такі військовозобов'язані чоловіки обіймали в армії посади у навчальних центрах та підрозділах забезпечення.

Мобілізації також підлягають чоловіки із третьою групою інвалідності. Умови: добровільна згода та призов на службу за місцем проживання.

Що кажуть адвокати

Юристи не бачать нічого поганого в мобілізації осіб з інвалідністю третьої групи. Адвокат Іван Ліберман назвав її легкою, бо йдеться про невеликі проблеми зі здоров'ям. Вони зазвичай дозволяють чоловікові виконувати військові обов'язки, зокрема у тилу.

Також є припущення, що деякі українці спеціально могли зробити собі групу, щоб мати доступ до санаторного лікування, пільг та соціальних виплат.

Правозахисниця Марія Левченко наголосила, що чоловіків з третьою групою інвалідність можуть мобілізувати – після проходження ВВК. Представники ТЦК не мають обов'язку під час вручення повістки перевіряти підстави для відстрочення від мобілізації. Тому працівники військкоматів можуть видати документ для актуалізації даних.

Нагадаємо, що в останній тиждень в Україні активно видають повістки чоловікам у спортзалах та на базах відпочинку.

Раніше повідомлялося про новий спосіб залучити чоловіків на службу до ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ